Država će graditi stadione, ali nema za bolničke uređaje za dijagnostiku

Objavljeno, 14. prosinca 2022. Zdravlje
# Foto: KBC REBRO / Dijagnostički uređaj PET/CT koji doslovce spašava živote
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati zagrebački neurokirurg Darko Chudy otvoreno je progovorio o stanju u hrvatskom zdravstvu i problemima na koje država godinama ne reagira.

Dr. Chudi u N1 Newsroomu upozorio je kako je javno zdravstvo u krizi, što je veliki problem jer privatno zdravstvo ne može rješavati najveće zdravstvene probleme pacijenata.

“Vi možete biti najbogatiji čovjek u Hrvatskoj, ali u datom trenutku imat ćete akutnu bolest, bilo da se radi o inzultu ili o infarktu miokarda, ili da se radi o ozljedi na cesti usred noći, tada nema privatne prakse.

Vaše liječenje se odvija u prvim satima u javnim ustanovama. Ako imate sreće, dolazite u kliničke bolničke centre gdje rade ponajbolji u svojoj struci”, napominje Chudy.

Upozorio je i kako je Hrvatska u europskom vrhu po broju dijagnostičkih uređaja – PET/CT-a i magnetske rezonance – u odnosu na broj stanovnika.

“To ne govorim ja, postoje pokazatelji Eurostata. Istovremeno, od toga država ima samo jedan PET/CT uređaj, svi ostali su privatni”, tumači dr. Chudy za N1.

PET/CT uređaj suvremena je nuklearna dijagnostika namijenjena, prije svega, onkološkim pacijentima jer može otkriiti i najsitnije metastaze. Taj uređaj s kompletnom opremom i ugradnjom stoji oko četiri milijuna eura, a država u vlasništvu ima jedan koji je s radom započeo 2012. godine na Rebru.

Ostali PET/CT uređaji u bolnici u zagrebačkoj Vinogradskoj te KBC-ima u Rijeci, Splitu i Osijeku u vlasništvu su privatnike poliklinike Medikol. Bivši ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić htio je da država nabavi četiri uređaja, ali njegovu želju na koncu su ‘minirali u Vladi.

Otad se uopće ne spominje da bi država nabavljala nove PET/CT uređaje. No, zato se govori o izgradnji i obnovi brojnih nogometnih stadiona diljem Hrvatske. Prioriteti se, očito, moraju znati.


Tagovi: DR DARKO CHUDY N1 PET CT ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO