U PRVOM NALETU IZVUKLI 200.000 KUNA

Smislili su ‘genijalan’ plan kako preko fikus tvrtki prevariti državu, ali su sve zaribali

Objavljeno, 24. travnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Podignuta je optužnica protiv sedmero osoba s područja Bjelovara i Zagreba koji su putem fikus poduzeća registriranog u Koprivnici fiktivnim poslovima i računima državu pokušali prevariti za 870.000 kuna. Mozak kriminalne organizacije, prema koprivničkim tužiteljima bio je Mladen Š. (45) iz Bjelovara, direktor poduzeća Početak j.d.o.o. koje je, kako se čini, registrirano samo za tu prijevaru.

Prema Mladenovoj zamisli, oni su umrežili nekoliko fiktivnih poduzeća na kojima su lažno prikazivali kupoprodaju drvne građe i njezin plasman u inozemstvo. No, sve je za njih počelo po zlu kad se Mladen polakomio pa već u prvim mjesecima od Porezne uprave u Koprivnici zatražio povrat 870.000 kuna preplaćenog poreza.

“Ovlaštene osobe porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost iskazanih podataka i vjerodostojnost predočene dokumentacije, odobrile su i na žiro-račun društva Početak j.d.o.o. isplatile iznos od 196.000 kuna, dok je u odnosu na povrat preostalog zatraženog iznosa društvo odbijeno”, navodi se u optužnici. 

Mladena i njegovu družinu raskrinkali su na koncu upravo djelatnici Porezne uprave koji su, među ostalim, putem međunarodne porezne suradnje zatražili provjeru je li roba koja je po papirima izvezena u Austriju tamo stigla. No, ispostavilo se kako je to bila samo fiktivna poslovna suradnja samo da bi se putem ulaznih i izlaznih računa izvukao navodno preplaćeni PDV.

Optuženi su i Marija M. (32), Aleksandar N. (41), Tihomir M. (46), Dubravko M. (36), Damir V. (48) i Valentino H. (40). Većina je s područja Bjelovara. Prvooptuženog Mladena tereti se da je oštetio državni proračun za 196.000 kuna.


Tagovi: DRVO OPTUZNICA POREZ PREVARANTI

NEDAVNO OBJAVLJENO