HRAST KOD KRIŽEVACA

Drvo ispod kojeg su se tukli Nijemci i partizani kandidat za hrvatsko stablo godine

Objavljeno, 04. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: Mjesni odbor Vojakovački Osijek
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka kod Križevaca star 300 godina kandidat je za Hrvatsko stablo 2019. godine.

Za titulu pobjednika koji će se natjecati za Europsko stablo godine nominirani su još Hrast lužnjak iz prašume Prašnik (Stara Gradiška), Ginko iz Daruvara, Hrast lužnjak iz zagrebačkog Maksimira, Velelisna lipa iz Visokog kod Varaždina te Bijela murva iz istarske Brtonigle.

Natjecanje traje do 15. rujna, a svoj glas za Hrvatsko stablo godine možete dati na ovome linku:

Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine proglašava se pak na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxellesu.

Inače, zasad u natjecanju vodi stablo Ginko iz Daruvara koje je prikupilo više od 50 posto svih glasova. No, natjecanje je tek počelo i još ništa nije odlučeno.

Prigorski Hrast kitnjak nominirali su predstavnici Mjesnog odbora Vojakovački Osijek kod Križevaca.

“Nalazi se na brdu Visovi, u blizini istočnog dijela planine Kalnik. Preživio je mnoge seljačke bune, I. i II. svjetski rat kad se našao i u središtu teške bitke između njemačke vojske i hrvatskih partizana. Već 300 godina uništile ga nisu ni suše, bolesti, jaki vjetrovi. U sjećanjima i svijesti ljudi zbog svoje starosti i ljepote slovi kao vrijedna povijesna i kulturna baština”, naveli su u Mjesnom odboru prilikom kandidiranja stabla.

Hrast kitnjak na brdu Visovi u blizini Kalnika


Tagovi: HRAST STABLO GODINE VOJAKOVAčKI OSIJEK

NEDAVNO OBJAVLJENO