UTJECAT ĆE NA ZDRAVLJE PACIJENATA

Drastično manje odlazaka liječnicima u prvim mjesecima epidemije

Objavljeno, 23. rujna 2020. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Broj odlazaka liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima i ginekolozima drastično je pao u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ministar zdravstva je 11. ožujka donio odluku o proglašenju epidemije bolesti Covid-19 u Hrvatskoj te u cilju zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata preporučio maksimalno moguće smanjenje dolazaka pacijenata u ordinacije.

“Broj osoba koje su koristile zdravstvenu zaštitu (dolazile u ordinacije ili kominicirale telefonom i e-mailom) u djelatnosti obiteljske medicine se značajno razlikuje između dva gledana razdoblja”, navodi se u izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tijekom prvih pet mjeseci lani taj je broj relativno stabilan, a ove godine događa se osjetan pad u travnju i svibnju. Slična situacija je i u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece te zdravstvenoj zaštiti žena.

Prema okvirnim brojkama, lani u travnju na preglede obiteljskom liječniku došlo je oko 1,75 milijuna pacijenata (neki i više puta), a ove godine u istom mjesecu oko 1,46 milijuna.

Još je drastičniji pad posjeta pedijatrima: lani u travnju bilo ih je oko 140.000, a ove godine tek oko 70.000. Kad je riječ o ginekolozima, prošlogodišnji travanj bilježl oko 120.000 dolazaka, a ovogodišnji oko 70.000.

Može se, dakle, zaključiti kako je broj odlazaka liječnicima opće medicine manji za 20-ak posto, pedijatrima za 50 posto, a ginekolozima za 40-ak posto.

Mnogi zdravstveni stručnjaci naglašavaju kako će smanjeni odlasci pacijenata liječnicima primarne i bolničke medicine utjecati na pogoršanje zdravstvenog stanja brojnih pacijenata.


Tagovi: EPIDEMIJA HZJZ ODLASI LIJEčNICIMA

NEDAVNO OBJAVLJENO