Drastičan pad proizvodnje: moramo uvoziti ogromne količine voća i povrća

Objavljeno, 25. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Samo jedne vrste voća i povrća u Hrvatskoj se proizvede više od godišnje potrošnje, otkrivaju novi podaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Prema tim podacima, Hrvatska je danas samodostatna u žitaricama i uljaricama te ih izvozi u značajnim količinama. Kad je riječ o voću i povrću, tijekom 2020. godine proizvedeno je oko 50 posto više trešanja i višanja nego što se potrošilo na cijelom hrvatskom tržištu.

Sve druge vrste voća i povrća u manjem ili većem su minusu. Dakle, nismo samodostatni, već ih moramo uvoziti, a neke i u ogromnim količinama. Blizu tog praga samodostatnosti su tek kupus s 96 posto i mandarine s 93 posto godišnje potrošnje.

Podaci za 2020. godinu, tako, otkrivaju kako domaća mrkva zadovoljava tek 35 posto potreba tržišta, a rajčica (svježa i prerađena) oko 45 posto. Prerađene rajčice koja se prodaje u industrijskim proizvodima imamo tek 14 posto, sve drugo uvozimo, a svježom rajčicom zadovoljavamo 84 posto tržišta.

Salate proizvedemo 58,5 posto od ukupne godišnje potrošnje, luka i češnjaka 61 posto, krumpira 72 posto, a jabuka 79,5 posto, otkrivaju podaci Agronomskog fakulteta. Ukupno, naša godišnja proizvodnja svih vrsta povrća zadovoljava tek 63 posto potrošnje.

Brojke Državnog zavoda za statistiku pak otkrivaju kako smo tijekom 2021. godine proizveli ukupno 26.600 tona rajčice, što je pad od 34 posto u odnosu na godinu ranije. Mrkve smo predlani proizveli 31 posto manje, a graha 33 posto manje.

Slična je situacija i s voćem. Najveći je pad proizvodnje šljiva, čak 54,5 posto: predlani smo proizveli 6100 tona, a godinu ranije 13.400 tona. Jabuke su bile u količinskom padu od 9 posto, a lješnjak od 39 posto.

Na koncu, Ministarstvo poljoprivrede otkriva kako smo u prvih deset mjeseci prošle godine izvezli povrća u vrijednosti 70 milijuna eura, a uvezli u vrijednosti od čak 179 milijuna eura.


Tagovi: IZVOZ POVRćE UVOZ VOćE

NEDAVNO OBJAVLJENO