RASTE CESTOVNI PRIJEVOZ

Drastičan pad: prema Mađarskoj vlakom čak 75% putnika manje iz Koprivnice

Objavljeno, 27. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kolodvor u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Željeznički promet putnika prema Mađarskoj u Koprivnici je od 2011. do danas drastično smanjen, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iz Mađarske je u Koprivnicu u tom razdoblju ušlo 60 posto putnika manje, a u Mađarsku je ušlo čak 75 posto manje. Pretvoreno u brojke, s koprivničkog je kolodvora 2011. u Mađarsku ušlo 110.000 ljudi, a lani tek 27.000.

Posljedica je to, prije svega, ukidanja mnogih međunarodnih željezničkih linija. HŽ Putnički prijevoz zbog nerentabilnosti samo tijekom 2013. godine ukinuo ih je čak 32. Umjesto 56 linija Hrvatska je, tako, doslovce preko noći s inozemstvom ostala povezana samo s 24 međunarodna vlaka.

Izgradnjom drugoga kolosijeka pruge Zagreb – Koprivnica – mađarska granica očekuje se rast prometa putnika i roba, što će se odraziti i na gospodarski razvoj koprivničkoga kraja.

Pada i Legrad

Željeznički granični promet putnika u Hrvatskoj i dalje je najveći na kolodvoru Savski Marof zapadno od Zagreba prema Sloveniji. Koprivnica je desetljećima bila druga, ali odnedavno je to Tovarnik na granici sa Srbijom.

Dok putnički promet željeznicom u Podravini snažno pada, cestovni promet osjetno raste. Tako je lani na graničnom prijelazu Gola zabilježeno 49.300 ulaza putnika u Hrvatsku, što je oko 30 posto više nego prije desetak godina.

Istodobno, na tom prijelazu bilježi se 51.200 odlazaka putnika u Mađarsku, što je također 30 posto više nego prije deset godina.

Na povremenom prijelazu u Legradu pak bilježi se oko tisuću ulazaka i izlazaka, isključivo za vrijeme kad je taj prijelaz privremeno otvoren. Prije desetak godina prelazaka je bilo oko 1800.


Tagovi: GOLA GRANICA PROMET VLAK

NEDAVNO OBJAVLJENO