Drastičan pad: Podravka vrijedi 800 milijuna kuna manje!

Objavljeno, 16. svibnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke
AUTOR
Redakcijski tekst

Sredinom siječnja ove godine burzovni indeksi dosegnuli su najviše razine u proteklih desetak godina, a neke su dionice zabilježile povijesne rekorde.

Dionica Podravke, tako, 17. siječnja vinula se na razinu od 706 kuna, a dionički indeks Crobex tog časa vrijedio je 2188 bodova. Otad do danas tržište je uglavnom u padu zbog globalnih kriznih žarišta.

No, nikad se nije dogodilo da dionica Podravke pada osjetno brže i jače od cijelog tržišta, što pokazuje kako investitori ovog časa baš i nemaju povjerenja u koprivničku kompaniju čiji je farmaceutski dio snažno pritisnut zbog pada prodaje u Rusiji.

Od 17. siječnja do prošlog petka, tako, dionica Podravke pala je za čak 16 posto te je zadnji trgovinski dan proteklog tjedna završila ispod 600 kuna. U tom razdoblju tržišna vrijednost Podravke prilično se istopila – tvrtka danas vrijedi čak 800 milijuna kuna manje nego početkom godine!

U istom razdoblju indeks Crobex Zagrebačke burze pao je za samo 4,8 posto. To znači da je vrijednost Podravke padala tri i pol puta brže od vrijednosti cijelog tržišta.

Što je najgore, Podravkinoj dionici ne pomaže ni činjenica da će kompanija uskoro isplatiti najveću dividendu u povijesti i da tvrtka već mjesecima aktivno kupuje vlastite dionice za trezor. To, u svakom slučaju, nije dobra vijest za mirovince koji drže više od 51 posto dionica Podravke.


Tagovi: CROBEX DIONICA PODRAVKA VRIJEDNOST ZAGREBAčKA BURZA

NEDAVNO OBJAVLJENO