PODUZETNICI TRAŽE SMJENU MINISTRA

Dramatične procjene: U iduća tri mjeseca otkaz će dobiti 300.000 radnika

Objavljeno, 25. ožujka 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Inicijativa Glas poduzetnika koja okuplja čak 60.000 tvrtki, obrta i njihovih zaposlenika žestoko je kritizirala Vladu i iznijela dramatične procjene razvoja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Analitičari predvođeni dr. sc. Vukom Vukovićem procijenili su kako će u sljedeća dva mjeseca neposredno biti ugroženo ukupno oko 730.000 radnih mjesta. U tri mjeseca, procjenjuju, ukupno bi bez posla moglo ostati čak 300.000 ljudi.

Zbog toga su Vladi predložili donošenje hitnih mjera za spas gospodarstva čiji bi trošak u prva tri mjeseca iznosio 4,3 milijarde kuna, a u šest mjeseci 8,6 milijardi kuna.

Riječ je o oslobađanju plaćanja poreza na dobit, doprinosa i prireza te komunalnih naknada, gradskog najma i ostalih lokalnih nameta. Predlaže se i jednokratno ukidanje parafiskalnih nameta u iznosu od gotovo pet milijardi kuna na razdoblje od pola godine.

Ministar Darko Horvat / Foto: HRT screenshot
MINISTAR KAO BEROŠ

Na subvencioniranje minimalne plaće, za koju je Vlada već donijela mjeru za dio poduzetnika, izdvojilo bi se oko 14,2 milijardi kuna u razdoblju od šest mjeseci. 

Poduzetnici upozoravaju kako su mnoge druge zemlje koje stoje financijski lošije od Hrvatske donijele mnogo ambicioznije i izdašnije mjere za spas gospodarstva. No, Vlada njihove prijedloge nije prihvatila.

Zbog nezadovoljstva takvim ponašanjem, a posebno reakcijom ministra gospodarstva Darka Horvata, Glas poduzetnika traži njegovu hitnu smjenu i postavljanje novog čovjeka na čelu tog važnog resora.

“Ministar je odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih stručnjaka o nužnosti otpisa poreza te neprimjerenim izjavama pokazao da nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji.

Trebamo ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Vili Beroš zalaže za zdravlje”, zaključuje inicijativa koja okuplja 60.000 poduzetnika.


Tagovi: DARKO HORVAT GLAS PODUZETNIKA KRIZA OTKAZI RADNICI SMJENA

NEDAVNO OBJAVLJENO