RAZGOVOR S VODEĆIM INFEKTOLOGOM

Dr. Krajinović: Hrvatska je imala sreće, za virus nismo bili spremni

Objavljeno, 19. travnja 2020. Razgovori
# Foto: PRIVATNI ARHIV / Dr. Vladimir Krajinović
AUTOR
Redakcijski tekst

Jedan od vodećih hrvatskih infektologa dr. sc Vladimir Krajinović s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu otvoreno je progovorio o razlozima uspjeha Hrvatske u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Krajinović je dao sadržajan i polemičan intervju za Slobodnu Dalmaciju kojoj je otkrio i kako izgleda njegov posao na intenzivnom odjelu u kojem se liječe najteži pacijenti s bolešću COVID-19.

Što je razlog da intezivne njege i odjeli u nas nisu preplavljeni kao u Italiji ili Americi?

NITKO NIJE BIO SPREMAN

– Više je razloga. Iako mnogi misle da je to Nacionalni stožer, ja ću reći da je na prvom mjestu – sreća. Preplavljene su one europske zemlje u koje je virus ušao rano (Italija, Španjolska, Francuska), kao i one zemlje koje nisu pojavu virusa shvatile ozbiljno (Amerika, Velika Britanija).

Zemlje gdje virus nije došao rano i koje su ozbiljno shvatile problem (npr. Norveška), nemaju strašni scenarij. Hrvatska je imala sreću da je virus prvo došao u Italiju pa smo se imali vremena probuditi i pripremiti. Slučajevi su dolazili jedan po jedan i uspjeli smo se nekako organizirati.

Slično je posljedično bilo i kod najtežih oblika – dolazili su u naš Zavod jedan-dva pacijenta dnevno i mogli smo ih kvalitetno zbrinuti i obraditi. Nitko nije bio spreman za virus, pa tako ni Hrvatska. Političari su morali govoriti da smo spremni, jer bi svatko tko bi rekao suprotno bio nepopularan.

Na drugom mjestu su mjere izolacije i tu je Nacionalni stožer odradio posao dosta dobro. Osobno mislim da je trebao i mogao biti još brži s mjerama zatvaranja. Dosta stvari se radilo reaktivno, ne proaktivno.

CJEPIVO PROTIV TUBERKULOZE

Ipak, uspjeli smo svi zajedno zaustaviti eksponencijalni rast. Moraju se pohvaliti građani koji su pomogli Stožeru, tj. zdravstvenom sustavu.

Moguće je da nam je kao treći razlog pomogla činjenica da virus nije dugo ušao u zdravstveni sustav, niti u staračke domove, kao što je slučaj npr. u susjednoj Sloveniji. Ipak, sada vidimo da je virus kasno ušao u staračke domove i to Stožeru ne ide u prilog.

Četvrto, postoji dosta argumentirana teorija objavljena u jednom stručno-znanstvenom časopisu da zemlje s dugogodišnjom praksom cijepljenja protiv tuberkuloze (BCG), kao što je Hrvatska, imaju manju učestalost pozitivnih i teških slučajeva. Ta teorija ima znanstveni temelj i nadam se da je ispravna.

Cijeli intervju pročitajte na ovome LINKU.


Tagovi: DR VLADIMIR KRAJINOVIC INFEKTOLOG RAZGOVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO