KAKO OBUZDATI EPIDEMIJU

Dr. Bernard Kaić: ‘Ili ćemo se hitno svi cijepiti, ili moramo u lockdown’

Objavljeno, 28. listopada 2021. Vijesti
# Foto: N1 sceenshot / Dr. Bernard Kaić
AUTOR
Redakcijski tekst

Epidemiolog dr. Bernard Kaić upozorio je u četvrtak kako bi četvrti val epidemije mogao potrajati ako se nešto drastično ne promijeni.

Odgovorio je i na pitanje što bi on učinio da se obuzda ovako rapidno širenje epidemije, broja oboljelih i umrlih.

“Da se samo mene pita kao epidemiologa, vjerojatno ne bi došlo do ovakvih situacija jer bi se puno prije postrožile mjere, još na ljeto. Sad? Ili se hitno svi cijepiti ili ići u neku verziju lockdowna.

To je jedino što bi u ovom trenutku moglo naglo smanjiti broj oboljelih, ali to mi je jasno da je društvu neprihvatljivo. Eventualno se možemo svi cijepiti”, ističe Kaić za RTL Danas.

Komentirao je i mnogo zaraženih među učenicama napomenuvši kako je prelazak na online nastavu mjera u kojoj se znatno smanjuje transmisija virusa među školskom djecom, osim ako s online nastave ne odu pa se ne druže po igralištima, kafićima ili izvannastavnim aktivnostima jer onda prelazak na online nema smisla.

“Razumijem što govore pedagozi, sociolozi, psiholozi, da za djecu nije dobra online nastava, da je bolje za njih da idu u školu, to se može. Može se ići u školu, ali se naše škole nisu od prošle školske godine do ove pripremile za Covid. Ne vidim da su spremnije u smislu bolje ventilacije, grupiranja, niti u smislu omogućavanja manjeg broja djece u razredima”, bio je otvoren epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Smatra i da će se zbog slobodnih tjedan dana škole smanjiti transmisija među školarcima, no da će efekt toga biti kratkotrajan, donosi RTL.


Tagovi: BERNARD KAIć EPIDEMIJA RTL

NEDAVNO OBJAVLJENO