POZNATI EPIDEMIOLOG OTVORENO

Dr. Bernard Kaić: Idućih tjedana očekujemo rast oboljelih i umrlih

Objavljeno, 05. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: N1 sceenshot / Dr. Bernard Kaić
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati hrvatski epidemiolog dr. Bernard Kaić otvoreno je u nedjelju progovorio o opasnostima koji nam prijete od epidemije koronavirusa.

U razgovoru u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji otkrio je kako je zabrinut jer virus ne posustaje s toplim vremenom

“Na jednog prepoznatog oboljelog imamo 30 neprepoznatih, stoga se dovodi u pitanje smisao brojenja oboljelih, pa je upitan i smisao pronalaska kontakata.

No, mjere za usporavanje imaju smisla jer ako ćemo u tri mjeseca, umjesto 80.000, imati 500.000 zaraženih, imat ćemo više umrlih i hospitaliziranih”, rekao je Kaić.

Kaže kako u susjedstvu (prije svega Srbiji, op. a.) “ima puno hospitalizacija i smrti te možemo i kod nas očekivati da se to može dogoditi”. 

“U narednih par tjedana možemo očekivati porast hospitalizacija, onih koji trebaju respirator, te porast smrtnosti”, najavio je epidemiolog. 

“Postoje nekakve naznake da bi virus s vremenom mogao postati manje patogen. Ako bismo do te budućnosti uspjeli držat sve pod kontrolom, spasili bismo i više života”, upozorava on.

Još prije dva tjedna trebalo je ograničiti skupove i javna okupljanja, priznao je Kaić.

“Ako bi se sve pustilo, kada bi se ljudi ponašali kao prije korone, brzo bi imali na tisuće oboljelih i na stotine po bolnicama”, rekao je on.

Kaić bi uveo obvezu nošenja maski za lice u javnim prostorima. Uveo bi obvezu fizičke distance, koja očito ne postoji.

“Sva mjesta na kojima se ne može održavati fizička distanca, poput noćnih klubova i svadbi, to bih smanjio. Izgleda je smanjenje skupova jedini način da se okupljanja ograniče”, navodi dr. Bernard Kaić za N1.


Tagovi: BERNARD KAIć EPIDEMIJA N1

NEDAVNO OBJAVLJENO