PZC NA DNEVNOM REDU

Doznali smo tko kontrolira cestarsku tvrtku u kojoj dionice ima i županija

Objavljeno, 08. rujna 2019. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Rade se projekti za obnovu Starčevićeve ulice
AUTOR
Robert Mihaljević

Na dnevnom redu Županijske skupštine u Koprivnici u ponedjeljak će se naći izvještaj o poslovanju tvrtke PZC Varaždin u kojoj Koprivničko-križevačka županija ima 12,5 posto vlasničkog udjela.

Većinski vlasnici su radnici, njih oko 180, koji putem društva Cestar kontroliraju 42 posto dionica PZC-a. Varaždinska županija pak posjeduje kontrolni paket od 25 posto.

PZC je lani ostvario 101 milijun kuna prihoda, uz rast od gotovo 14 posto, te neto dobit od tri milijuna kuna, što je deset posto više nego preklani. Iz dobiti je nedavno isplaćena dividenda od 10,50 kuna po dionici, a Koprivničko-križevačka županija dobila je 206.000 kuna.

Novi član Nadzornog odbora PZC-a ovih je dana postao Krešimir Janach iz Koprivnice, bivši ravnatelj tamošnje Županijske uprave za ceste (ŽUC), a danas umirovljenik. Janach je prije šest godina bio u središtu mini afere nakon što se otkrilo da je kao ravnatelj ŽUC-a mogao biti u sukobu interesa.

Mali dioničari

Šef ŽUC-a, naime, u to je vrijeme imao oko 250 dionica PZC-a, ali i sedam posto vlasništva nad tvrtkom kćeri PZC proizvodnja (asfaltna baza) sa sjedištem u Peterancu kod Koprivnice. Ne bi to bilo ništa sporno da Janach kao ravnatelj ŽUC-a godinama većinu poslova na održavanju županijskih prometnica nije povjeravao upravo PZC-u. Tvrtki u kojoj je dioničar.

Janach se kasnije povukao s funkcije ravnatelja ŽUC-a pa je cijeli skandal pao u zaborav. Nedavno je imenovan u Nadzorni odbor PZC-a, ali ovaj put kao umirovljenik i bez sumnje u sukob interesa.

Od otprilike 180 osoba koje vlasnički kontroliraju varaždinski PZC, oko 40 ih je s područja Koprivničko-križevačke županije. Osim Janacha, udjelničari u PZC-u su i vlasnici kalinovečkog Rasca Darko Paviša i Frane Franičević.

Tu su još, primjerice, Križevčani Čedomir Cili, Krešimir Brunović, Jadranka Olujić, Željko Sučić, Vladimir Ištvanović i Dario Androšević. Sa šireg koprivničkog područja, na primjer, udjelničari su Janach, Mladen Bartolović, Dario Betlehem, Luka Kovač, Damir Krušec, Damir Lovrenčić i Miro Fičko.

U središtu skandala

Riječ je, uglavnom, o bivšim i sadašnjim radnicima varaždinskog PZC-a i tvrtke kćeri PZC proizvodnja, odnosno asfaltne baze u Peterancu.

PZC Varaždin formalno posluje na tržištu, ali najveći dio poslova i prihoda ostvaruje od županijskih uprava za ceste. Na poslovima redovnih održavanja razvrstanih i nerazvrstanih cesta udjel u prihodima je oko 80 posto, a na radovima izvanrednog održavanja cesta oko 20 posto.

Premda su im prihodi za vrijeme posljednje recesije osjetno pali – prije izbijanja krize 2008. godine imali su oko 126 milijuna kuna prometa – dobit im opet raste.

Trenutačno zapošljavaju oko 250 radnika čije su prosječne neto plaće lani iznosile oko 6000 kuna. To je oko sedam posto više nego preklani kad su prosječna radnička neto primanja iznosila oko 5600 kuna.

PZC je do prije par godina imao još jednu tvrtku kćer sa sjedištem u Draganovcu kod Koprivnice, PZC cestogradnju. Ona je pak dospjela u središte skandala nakon što se posumnjalo da je preko nje izvlačen novac iz PZC-a.

Zanimljiva pozicija

Županijski tužitelji čak su podignuli optužnicu protiv direktora PZC-a Saše Varge i PZC cestogradnje Mladena Kovača koje se teretilo za zloporabu i izvlačenje 3,6 milijuna kuna iz Cestogradnje u varaždinski PZC. Direktorski dvojac nedavno je nepravomoćno oslobođen na sudu u Varaždinu.

PZC cestogradnja kasnije je pripojena varaždinskom PZC-u te je izbrisana iz sudskog registra. Bila je osnovana na zahtjev županijskih vlasti u Koprivnici koje su htjele da novac za obnovu tamošnjih prometnica odlazi u tvrtku koja ima sjedište na području županije.

Poduzeće za ceste (PZC) Varaždin, dakle, zanimljiv je pravni i poslovni subjekt. Formalno-pravno posluje na otvorenom tržištu i u većinskim je privatnim rukama (dvije županije imaju zajedno 37,5 posto). No, većinu poslova dobivaju od javnih vlasti, odnosno županijskih cestarskih uprava.

Župan Darko Koren, doduše, bio je prije par godina najavio prodaju vlasničkog udjela u PZC-u, ali to se nikad nije realiziralo.


Tagovi: DIONIčARI KREšIMIR JANACH PZC VARAZDIN ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO