Doznali smo koja tvrtka preuzima Fortenovu od Sberbanka!

Objavljeno, 12. listopada 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Sberbank se do kraja listopada definitivno povlači iz Fortenove, a njihov poslovni udjel kupuje nedavno osnovana tvrtka.

Fortenova je za tu namjenu ovih dana osnovala tvrtku FNG ART, dioničko društvo za upravljanje koje će se pojaviti kao kupac Sberbankova udjela od 43 posto, otkriva nam izvor blizak vrhu Fortenove.

U drugoj fazi Fortenovu bi trebali dokapitalizirati obvezni mirovinski fondovi i jedna od tvrtki iz poslovnog carstva hrvatskog plinskog kralja Pavla Vujnovca, čime će kompanija namaknuti novac za zatvaranje te transakcije. No, spominje se i prodaja nekih tvrtki, vjerojatno Jamnice.

Vujnovac ovog časa drži 27,52 posto Fortenove. Mirovinci bi nakon dokapitalizacije trebali imati najveći poslovni udjel u Fortenovi i zajedno s Vujnovcem kontrolirati sve poslovne procese. Čini se kako je mađarski Indotek blizak Viktoru Orbanu, prema novim informacijama, definitivno otpao.

U trećoj fazi, kako se ranije spominjalo, navodno bi se mogla uključiti i Podravka preuzimanjem Fortenovina agrobiznisa – Belja, Pika Vinkovci i Vupika. Prema istom izvoru, Pavao Vujnovac najviše je zainteresiran za Konzum s kojim već surađuje jer je njegova tvrtka Enna fruit dobavljač voća i povrća.

Listopad će, u svakom slučaju, donijeti rasplet te situacije i konačno povlačenje ruskog Sberbanka iz najveće regionalne kompanije.

Inače, novoosnovana tvrtka FNG ART ima temeljni kapital od 200.000 kuna, a upravi su Fabris Peruško i Hido Lajtman. Članovi Nadzornog odbora su Vanja Vukelić, Tina Mikša Brusić i Franjo Nakić.


Tagovi: FNG ART FORTENOVA MIROVINSKI FONDOVI PAVAO VUJNOVAC SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO