DOBILI 810.000 KUNA

Dosuđena odšteta majci i dvoje male djece poginuloga pirotehničara

Objavljeno, 29. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Supruga i dvoje malodobne djece poginuloga pirotehničara tvrtke Mungos dobit će ukupno 810.000 kuna odštete, zaključio je Općinski sud u Varaždinu.

Pirotehničar je poginuo tijekom razminiranja šumskog područja Psunja jer je došlo do aktiviranja i eksplozije protupješačke rasprskavajuće mine PROM-1.

Tročlanoj obitelji odmah je isplaćeno ukupno 600.000 kuna odštete, i to putem osiguravajućeg društva s kojim je sisačka tvrtka Mungos imala ugovorenu policu osiguranja za svakog radnika.

No, oni su odlučili tužbom tražiti odštetu i od Mungosa, i to u ukupnom iznosu od 810.000 kuna. No, Općinski sud dosudio je svakome po 70.000 kuna – ukupno 210.000 kuna – smatrajući kako se u pravičnu i na zakonu utemeljenu odštetu mora uračunati i novac koji su dobili od osiguranja.

Sjeo na minu

U odgovoru na tužbu Mungos je naveo kako je za pogibiju isključivo odgovoran njihov pirotehničar jer se poskliznuo i leđima pao na minu, usljed čega je došlo do aktiviranje i eksplozije. Osim toga, podsjetili su kako je obitelj ionako dobila novac od osiguravatelja.

Tijekom postupka svjedočili su zaposlenici Mungosa koji su rekli kako je njihov kolega bio savjestan i odgovoran. No, kako se radilo na strmom, skliskom i nepristupačnom terenu, česti su bili padovi. Tako je njihov kolega već bio pao i ozlijedio ključnu kost, a padali su i drugi.

“Čuo sam policajce kako su rekli da se naš kolega poskliznuo na komad drva i zapravo sjeo na minu”, ispričao je pirotehničar koji je kobnog dana bio tamo.

No, tvrdnju Mungosa da je njihov radnik sam kriv za pogibiju Općinski sud uopće nije uzeo u razmatranje.


Tagovi: EKSPLOZIJA ODSTETA PIROTHEHNIčAR SMRT

NEDAVNO OBJAVLJENO