VRAĆA SE KAO SLOBODAN ČOVJEK

DOSSIER KUTLE Je li odbjegli tajkun vlasnik najjačih radiopostaja u državi

Objavljeno, 17. veljače 2020. Naše priče
# Foto: GLOBUS GRUPA / Miroslav Kutle
AUTOR
Robert Mihaljević

Narodni radio i Antena Zagreb najjače su radiopostaje u Hrvatskoj s najvećim prihodima i slušanošću, objavila je Financijska agencija.

Narodni je pretprošle godine ostvario 29,9 milijuna kuna prihoda i 2,8 milijuna kuna dobiti, a Antena 28,1 milijun kuna prihoda i profit od 3,2 milijuna.

Na trećem je mjestu Otvoreni radio (22,5 mil. kn prihoda), četvrti je Media servis (17,8), a peti Radio Dalmacija (13,9 miijuna kuna). Od 158 radiopostaja u državi čak 53 su bila gubitaša, što je gotovo 50 posto više nego godinu ranije.

No, zanimljivije od poslovnih brojki je činjenica da mediji već godinama dvije najutjecajnije radiopostaje u državi povezuju s kontroverznim tajkunom Miroslavom Kutlom (63). Mnogi istraživački tekstovi navode upravo to – da je Kutle prikriveni (su)vlasnik Narodnog i Antene.

Kutlini tragovi u tim poduzećima vidljivi su i u povijesnim podacima Trgovačkog suda, a još više ga se povezuje s osobama koje su se spominjale ili se danas spominju kao suvlasnici ili direktori – Juraj Hrvačić, Ivan Jurić-Kaćunić, Katijan Knok, Hrvoje Barišić.

OTKUD DIREKTORIMA NOVAC

Narodni radio, najslušaniji i najveći po prihodima u državi, donedavno je poslovao u sastavu tvrtke Radio Croatia, čiji je prvi vlasnik bio Juraj Hrvačić. To je čovjek koji je 1996. osnovao Obiteljski radio, danas Antenu Zagreb, a godinu dana kasnije i Narodni radio.

No, Hrvačić se potkraj 2012. godine iznenada povlači iz tih tvrtki, a mnogi mediji upozoravaju kako je to učinio na nagovor stvarnoga gazde – Miroslava Kutle. Vlasnik Narodnog radija postaje Ivan Jurić-Kaćunić, a kasnije udjel dolazi u ruke Katijana Knoka, sadašnjeg direktora.

Antenu Zagreb pak preuzima direktor te radiopostaje Hrvoje Barišić koji već godinama odlučno opovrgava bilo kakvu vezu s Miroslavom Kutlom. No, nikad nije otkriveno otkud direktorima novac za preuzimanje Narodnog i Antene.

Radiopostaje spominjale su se i u svjetlu Kultinih ortačkih ugovora iz sredine 90-ih koji su prije 15-ak godina polako počeli stizati na naplatu. Spominjao se tu Obiteljski radio, ali i izdavačka kuća EPH koja je bila u rukama Nine Pavića.

Priča se kako je sve štimalo do 2012. godine, kad Kutle iz nekog razloga odlučuje maknuti osnivača najutjecajnijih radiopostaja Jurja Hrvačića. Sam Hrvačić pak tvrdi da se povukao iz osobnih razloga, ali nitko u medijskom svijetu nije u to povjerovao.

SVE OTIŠLO U ZASTARU

Nakon jedne tužbe koju je protiv Kutle podigao njegov bivši odvjetnik tvrdeći da mu bivši klijent kojeg je branio duguje više od dva milijuna kuna, stavljena je na Trgovačkom sudu zabilježba na vlasničke udjele u radiopostajama. Tada se otkrila prava istina.

Da stvar bude ljepša, s Kutlom se sporadično povezuju i četvrta i peta najprihodnija radiopostaja – Media servis i Radio Dalmacija. No, nema čvrstih dokaza da on doista kontrolira vlasničke udjele u tim društvima.

Kutle se prošle godine riješio tereta čak tri velika pravosudna postupka vezana uz privatizacijski kriminal. Prvo je nepravomoćno oslobođen u aferi Dubrovačka banka u kojoj ga se teretilo da si je nezakonito prisvojio pet milijuna dolara kredita namijenjenog njegovu Globus holdingu. Riječ je o slučaju iz 1997. godine.

Potom su pale u vodu optužnice u slučaju rovinjske Mirne (2,7 milijuna kuna) i zagrebačke Dione (slučaj težak 120 milijuna kuna). U oba je slučaja istraga pokrenuta s velikim zakašnjenjem, podignute su i optužnice, ali suci su nedavno rekli – zastara.

U zastaru je, pak, početkom prošle godine pao i slučaj vezan uz izvlačenje novca iz Tiska te jedan od krakova afere Gradski podrumi. Kutle je, doduše, u jednom od slučajeva vezanih uz Gradske podrume pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, ali u zatvor ipak neće.

POBJEGAO 2010. GODINE

Kako je već desetljeće u bijegu od hrvatskog pravosuđa i živi u BiH, Hrvatska je zatražila da tu kaznu tamo odsluži. No, Kutlinu je presudu tamošnje pravosuđe poništilo uz objašnjenje da ono za što ga se teretilo u Hrvatskoj tamo uopće nije kazneno djelo.

Čovjek koji je iza sebe u Hrvatskoj ostavio pustoš i ‘spaljenu zemlju’ u mnogim tvrtkama koje su mu bile doslovce darovane, neće, tako, za ništa odgovarati. U BiH ušao je u biznis zdrave hrane i ima poslovne partnere u sva tri entiteta. Često ga se može vidjeti na relaciji Banja Luka – Sarajevo – Mostar.

Kutle je u BiH pobjegao u rujnu 2010. godine, na dan donošenja pravomoćne presude za slučaj Gradski podrum. Kazna se pak zbog zastare ne može izvršiti ako od njezinog izricanja protekne više od deset godina.

Miroslav Kutle, dakle, potkraj ove godine kao potpuno slobodan čovjek može se vratiti u Hrvatsku. I to će biti još jedan prilog tezi da se u ovoj jadnoj i napaćenoj zemlji Hrvatskoj doista ne isplati planirati budućnost.


Tagovi: ANTENA MIROSLAV KUTLE NARODNI RADIO RADIOPOSTAJE

NEDAVNO OBJAVLJENO