Domaće svinjetine i govedine na tržištu samo 63 posto. Ostatak se uvozi

Objavljeno, 22. travnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / ARHIV / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska iz godine u godinu proizvodi sve manje mesa, a sve više se oslanja na uvoz, pokazuju novi podaci.

Kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, u siječnju ove godine izvezli smo mesa za ukupno 7,3 milijuna eura, a istodobno uvezli za čak 30,4 milijuna eura.

Posljednji službeni podaci Agronomskog fakulteta i Državnog zavoda za statistiku govore kako je tijekom 2019. Hrvatska proizvela samo 69,6 posto mesa koje se potrošilo te godine. To je pad u odnosu na 2013. godinu, kad je Hrvatska ušla u EU i kad je samodostatnost u mesu iznosila 71,6 posto.

Kad je riječ o mesu peradi, pokrivamo oko 80 posto godišnje potrošnje. Najlošije je stanje s govedinom i svinjskim mesom, čija je samodostatnost oko 63 posto. Ostatak se uvozi. Dakle, od pet kilograma tog mesa koje potrošimo, oko dva kilograma je iz uvoza.

Kad je riječ o mesu ovaca, janjadi i koza, samodostatnost je 66 posto, a otprilike trećina dolazi iz izvoza.


Tagovi: MESO SVINJETINA UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO