DANAS NASTAVAK ISTRAGE

Dom u Zagorju nije imao potrebne dozvole, a nitko ga nije kontrolirao

Objavljeno, 13. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: ZAGORJE.COM / Screenshot
AUTOR
Robert Mihaljević

Inspekcija Ministarstva socijalne skrbi u ponedjeljak će obaviti nadzor u staračkom domu u Zagorju u kojem je u subotu ujutro živo izgorjelo šestero štićenika.

Iz Doma za starije Zelena oaza u Andraševcu u druge je domove, uglavnom državne, tijekom vikenda prebačen 21 korisnik, a danas se očekuje i dovršetak kriminalističke istrage o uzrocima požara.

Kako se čuje, za kobni požar u pomoćnom drvenom objektu u dvorištu u kojem su stradali nepokretni starci kriv je sustav grijanja.

Dosadašnjom istragom ispostavilo se kako je dom Zelena oaza kod Oroslavja imao dozvolu za smještaj 13 osoba, a ukupno ih je u dva objekta bilo najmanje 27. Riječ je o obiteljskom domu koji nije financiran državnim novcem, pa nije bilo nikakve kontrole njegova rada.

Gabrijela Čičković, vlasnica doma u kojem je izgorjelo šestero štićenika
Gabrijela Čičković, vlasnica doma u Andraševcu / Foto: Facebook
TRAGEDIJA U BJELOVARU

Dozvolu za rad izdale su mu županijske vlasti u Zagorju, ali oni nikad nisu kontrolirali kakvi su uvjeti u kojima starci borave. Tek nakon požara otkrilo se kako ni glavni objekt u kojem je smješten 21 štićenik nije imao sve potrebne papire. Dakle, bio je nelegalan.

Naši izvori iz MUP-a kažu kako će zbog svih dosad ustanovljenih nepravilnosti vlasnica Doma Gabrijela Čičković biti uhićena i protiv nje će biti podignuta kaznena prijava za smrt šestero jadnih staraca.

Slična se tragedija dogodila i u listopadu 2011. u obiteljskom domu u Bjelovaru u kojem je nakon udara groma u potkrovlju kuće poginulo petero štićenika.

Vlasnica doma Draženka Habdija osuđena je na tri godine zatvora zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i zdravlja ljudi. Prema presudi, ona je u rujnu 2011. bez odobrenja i dozvola svojih 20 štićenika premjestila u obiteljsku kuću koja nije imala uvjete za smještaj.


Tagovi: DOM GABRIJELA čIčKOVIć IZGORJELI POZAR ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO