DEFINITIVNO ODLAZI U STEČAJ

Dok se Plenković kupa na moru, gasi se poznata tvrtka sa 180 radnica

Objavljeno, 13. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: RADNIČKA FRONTA / Katarina Peović s radnicama Orljave ispred zgrade Vlade
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon 75 godina gasi se jedna od najpoznatijih hrvatskih tekstilnih tvornica – požeška tvornica košulja Orljava. Država kao vlasnik tvornice godinama nije reagirala na gomilanje dugova te nije osigurala obećanog partnera.

Tvornica je završila u stečaju zbog milijunskih dugova. Završni udarac zadao je njemački partner – otkazavši daljnje narudžbe, piše poslovni.hr.

”Nažalost, osobe iz Vlade koje bi trebale na tome raditi su potpuno neaktivne cijelo ljeto tako da je stečajni upravitelj bio i prisiljen smanjiti broj zaposlenih, sveo na minimum s ozbirom da nema novca niti za isplate plaće za otkazni rok”, istaknuo je Mario Iveković iz Novog sindikata.

Problemi su se gomilali godinama. Država se u rješavanje uključila krajem lipnja, kad je radnicima, nakon prosvjeda, isplatila tri zakonom zajamčene plaće. ”Država se oglušila, ne želi nam pomoći. Nama je teško, mi bi svi željeli ostati raditi”, rekla je sindikalna povjerenica Mirela Bonić.

Vlada odbijala Nijemce

Na gašenje Orljave reagirala je danas i Radnička fronta prozvavši Vladu RH za krah nekoć ugledne tvrtke. Priopćenje su naslovili “Orljava se gasi, Horvat i Plenković odmaraju”.

“Da postoji bilo kakva odgovornost ove Vlade – gašenje Orljave bilo bi razlog za smjenu Darka Horvata, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. No odgovornosti – nema.

Nakon nastalih problema i generiranog duga, Vlada je najprije u potpunosti ignorirala radnice i sindikate da bi nakon prosvjeda na Markovom trgu Vlada obećala isplatu zaostalih plaća i pokretanje stečajnog postupka u smjeru održavanja proizvodnje”, kažu u Radničkoj fronti.

U Orljavi problem je započeo u početku smanjenjem, a poslije i obustavljanjem narudžbi tvrtke Olymp iz Njemačke koja je glavni kupac Orljave i s kojim Orljava godinama ima uspostavljenu suradnju. Olymp je i dalje izrazio želju da surađuje s Orljavom.

No, željeli su s vlasnikom, državom, uspostaviti kontakt kako bi dobili informacije o tome što se planira s Orljavom. Država nije željela uspostaviti taj kontakt, stoga je Orljava ušla u stečaj. Orljava je također šivala za državu kvalitetne košulje.

Država sobarica i konobara

U firmi je radilo preko 300 radnica, taj broj je smanjen na 180 u koroni, s najavom da će se broj povećati. Orljava je počela šivati i zaštitne maskice. Nejasno je kako se generirao dug od 30 milijuna kuna koji sada služi Vladi da Orljavu proglasi „gubitašem”.

“Na ovo pitanje koje sam postavila ministru Horvatu na prosvjedu ispred Vlade odgovorio mi je da je to pitanje za upravu Orljave. No, upravu Orljave postavlja Vlada, te stoga uprava i odgovara Vladi, a Vlada kao odgovoran vlasnik trebala je dobiti odgovor na to pitanje, ne mi zastupnici, niti radnice, niti sindikati.

Neki članovi uprave se nisu mijenjali skoro 20 godina, stoga je Vlada očito bila zadovoljna njihovim radom. Na pitanje zašto Orljava ne šiva za državu, za vojsku, policiju, poštu, a država kupuje košulje od stranih firmi, Horvat mi je odgovorio da se poslovi dobivaju na javnom natječaju na koji se Orljava nije mogla javiti zbog duga.

Tekstilna industrija danas u Hrvatskoj umire, kao što su ugašene i sve druge industrije, a mi se svodimo na uslužne djelatnosti. Država sobaricâ i konobarâ konačno se ostvaruje – vjekovni san Horvatâ i Plenkovićâ, čije su porodice dobro osigurane i zaštićene od slabo plaćenih poslova koji ostaju ostalima u ovoj zemlji kao jedini izbor”, ogorčena je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.


Tagovi: ORLJAVA RADNIčKA FRONTA STEčAJ VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO