ŽUPANIJA ŠUMOM, KOPRIVNICA DRUMOM

Dogodilo se ono čega smo se bojali: na jesen kaos zbog školskih praznika

Objavljeno, 12. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica
AUTOR
Robert Mihaljević

Ono čega smo se pribojavali upravo se dogodilo: županijske i koprivničke škole izabrale su različite modele korištenja školskih praznika, što znači da bi od jeseni – ako tako ostane – moglo biti priličnog kaosa u sustavu.

Taj kaos osjetit će, prije svega, nastavnici koji istodobno rade u gradskim i županijskim školama, ali i roditelji čija djeca u Koprivnici, primjerice, pohađaju gradsku osnovnu i županijsku srednju školu.

Županijske škole – 18 osnovnih i osam srednjih – izabralo je prvi model školskih praznika: zimski odmor od 23. prosinca do 13. siječnja te proljetni, odnosno uskrsni od 10. do 20. travnja.

Koprivničke osnovne škole odlučile su se za četvrti model: jesenski odmor od 30. listopada do 3. studenoga, prvi dio zimskog odmora od 23. prosinca do 6 siječnja, drugi dio od 24. veljače do 1. ožujka, a proljetni odmor od 9. do 13. travnja.

“S obzirom na to da je županija osnivač s najviše škola i učenika, ostalim osnivačima (Koprivnica, Križevci i Đurđevac) predložen je zajednički dogovor kako bi sve škole na području županije imale isti raspored odmora. Time bi se izbjegle situacije da učenici iz istih obitelji imaju različite modele odmora, a djelatnici koji rade u više škola ne bi bili dovedeni u neugodne situacije”, priopćeno je danas iz županijske uprave.

Županijska uprava dužna je do 14. lipnja (petak) obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja o modelu praznika za sve školske ustanove na području županije.

Kako neslužbeno doznajemo, za četvrtak je najavljen sastanak predstavnika županije i gradova kako bi se usuglasio zajednički model. No, ovog časa to je gotovo nemoguća misija jer su o korištenju školskih praznika odlučivala sva mjerodavna tijela svake škole. Osnivači su samo potvrdili volju većine.

Školska godina počinje 9. rujna, a završava 17. lipnja iduće godine, a novost je jesenski, proljetni i zimski odmor. No, Ministarstvo je odluku o korištenju prepustilo školama i osnivačima te time, očekivano, uzrokovalo nemali kaos.


Tagovi: OSNIVAčI SKOLE SKOLSKI PRAZNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO