ODŠTETA ZBOG TEŠKIH OZLJEDA

Dječak se popeo na vagon i udarila ga struja. HŽ mu mora platiti 1,5 milijuna

Objavljeno, 25. prosinca 2021. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kolodvor u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Tomislav i Luka, gotovo 13-godišnjaci, tog su se dana došli igrati na ranžirni željeznički kolodvor u Zagrebu. Popeli su se na vagon i krenuli prema sredini.

U tom času Tomislav se previše približio visokonaponskim vodičima te je došlo do strujnog udara od čak 25.000 volti u njegov tijelo. Život mu je jedva spašen, ali ostao je teški invalid sa smanjenjem radnih i životnih aktivnosti od 95 posto. Luka je prošao mnogo bolje.

Strašna nesreća dogodila se još u svibnju 1995. godine oko 15.10 sati. Općinski sud tek ovih je dana Tomislavu dosudio odštetu od čak 681.000 kuna plus kamate koje teku od 2007. godine. Postane li takva presuda pravomoćna, Tomislav bi s kamatama ukupno trebao više od 1,5 milijuna kuna.

Uz to, HŽ kao odgovorna pravna osoba za nesreću mora mu plaćati i oko 4200 kuna mjesečne rente do kraja života. Sud je tako odlučio iz više pokušaja presuđivanja, na temelju brojnih sudskih vještačenja. Premda su se dječaci sami popeli na vagon, pa je Tomislava krivnja 25-postotna, sud smatra kako je HŽ nedvojbeno više odgovoran za nesreću.

“Iz iskaza Tomislava te svjedoka Luke utvrđeno je da se tužitelj popeo na vagon uslijed čega je došlo do zatvaranja strujnog kruga te je odbačen dva metra i došlo je do njegovog ozljeđivanja. Iz iskaza majke, on joj je tog dana rekao da ide na vožnju biciklom, na što ga je upozorila da ne vozi po cesti, ali nije imala saznanja da se on eventualno ranije išao igrati na željezničku prugu”, stoji u presudi.

Nije bilo natpisa upozorenja

Odredbom Pravilnika o unutarnjem redu na željeznici, smatra sud, zabranjeno je prelaziti pruge i kolosijek i druga mjesta i objekte ako je takav prijelaz zabranjen i označen jednim od natpisa “zabranjeno hodanje prugom – opasno po život”, “zabranjen pristup – opasno po život“, “zabranjeno dirati – opasno po život”.

“No, HŽ tijekom postupka nije dokazao da je postavio te natpise, pa je zaključak suda da predmetni natpisi nisu bili postavljeni, te time nije poduzeo sve da bi spriječio kretanja neovlaštenih osoba po željezničkoj pruzi. HŽ je mogao predvidjeti da će i fizičke osobe stupiti na prostor gdje se nalaze vagoni na prugama i kolosijecima, te je, da je opasan prostor ogradio i označio kao opasan po život, mogao izbjeći teške posljedice”, ističe sudac u presudi.

Tomislav, danas 39-godišnjak, “pridonio je nastanku štetnog događaja u omjeru od 25 posto, dok je HŽ odgovoran u omjeru od 75 posto”. Sud je također uzeo u obzir da je dječak, tada u dobi od gotovo 13 godina, “i sam mogao i morao biti svjestan opasnosti od kretanja i penjanja po vagonima na kolodvoru te opasnosti od struje, ali kod djeteta te dobi nije realno očekivati stalni roditeljski nadzor i prisutnost roditelja igri”.

Dosad je već nekoliko puta nepravomoćno presuđeno u ovom predmetu, ali viši sud uvijek je ukidao presudu te postupak vraćao na početak. HŽ će se žaliti i na ovu presudu.


Tagovi: DJEčAK KOLODVOR ODšTETA PRESUDA STRUJA STRUJNI UDAR VAGON ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO