INSPEKTORI RADA OTKRILI

Djeca mlađa od 15 godina radila kao konobari, prodavači i pomoćni kuhari

Objavljeno, 08. veljače 2022. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Inspektori rada utvrdili su nepravilnosti kod poslodavaca u odnosu na 18 maloljetnika koji su obavljali poslove konobara, prodavača, pomoćnog pekara i pomoćnih poslova u kuhinji.

Počinjene nezakonitosti tijekom prošle godine odnosile su se najčešće na zapošljavanje osoba mlađih od 15 godina, nezakonit prekovremeni i noćni rad maloljetnika i rad maloljetnika duži od 8 sati tijekom razdoblja od 24 sata, otkrili su u petak iz Državnog inspektorata.

Također, nezakonitosti su se odnosile i na onemogućavanje korištenja dnevnog i tjednog odmora te na rad maloljetnih učenika na temelju ugovora o povremenom radu redovitih učenika protivno pravilnika. Protiv poslodavaca i odgovornih osoba podnijeli su optužne prijedloge nadležnim sudovima.

Zakon o radu, među ostalim, sadrži odredbe o najnižoj dobi za zaposlenje, o poslovnoj sposobnosti maloljetnika za sklapanje ugovora o radu, zabrani rada maloljetnika na određenim poslovima, zabrani prekovremenog rada, noćnog rada i rada koji bi trajao duže od osam sati tijekom razdoblja od 24 sata.

Čini se kako je nedostatak radne snage toliki da sve više poslodavaca pribjegava angažmanu umirovljenika, ali i djece. Potonje se, prema neslužbenim informacijama, uglavnom odnosi na uslužne djelatnosti u turizmu.
 
“Inspekcija rada je sukladno odredbama Pravilnika o poslovima na kojima maloljetnik može raditi i o aktivnostima u kojima smije sudjelovati dala odobrenje za sudjelovanje 167 maloljetnika uz naplatu u izvođenju različitih umjetničkih djela, ali i snimanju video spotova, TV reklama, serijala i drugo.

U skladu s navedenom odredbom, inspektori su primjerke tih odobrenja dostavili i nadležnim centrima za socijalnu skrb”, tumače danas u Državnom inspektoratu.


Tagovi: DJECA INSPEKTORI KONOBARI MALOLJETNICI PRODAVAčI. RADILA

NEDAVNO OBJAVLJENO