Direktorica Podravke zarađuje 16 puta više od prosječnog radnika. Pošteno?

Objavljeno, 25. svibnja 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić i Ljiljana Šapina
AUTOR
Robert Mihaljević

Sve je veća razlika između ukupnih primanja prosječnog radnika i top menadžera koprivničke kompanije Podravka.

Prateći godinama prosječna bruto primanja svih zaposlenih te posebno ključnog menadžmenta, došli smo do zaključka kako menadžerska primanja rastu višestruko brže i jače od radničkih.

Tijekom 2012. godine na plaće i druga primanja menadžera (njih ukupno 120) otišlo je ukupno 60 milijuna kuna, što znači da je svaki menadžer u prosjeku mjesečno zarađivao oko 42.000 kuna bruto.

Tijekom 2021. godine pak ukupno je 64 top menadžera, što je osjetno manje nego prije 10 godina. Oni su lani ostvarili ukupno 51 milijun kuna bruto primitaka (plaće, bonusi, opcije), što je u prosjeku 66.400 kuna bruto po svakom menadžeru.

Slovensko Žito

U proteklih deset godina, dakle, primanja menadžera narasla su za čak 58 posto. A kako stoji stvar s bruto primanjima svih zaposlenih u tom razdoblju?

Tijekom 2012. godine Podravka je imala oko 6120 zaposlenih i prosječna bruto primanja (bez otpremnina i opcijskih dionica) te su godine iznosila oko 10.800 kuna po zaposlenome mjesečno. Lani je Podravka imala ukupno oko 6550 radnika, a prosječna bruto primanja iznosila su oko 13.600 kuna mjesečno.

Prema službenim podacima koprivničke kompanije, bruto primanja radnika (bez top menadžmenta) lani su iznosila oko 10.400 kuna

No, problem je što su u tom prosjeku i menadžeri, ali i zaposlenici slovenske tvrtke Žito čije su prosječne plaće osjetno više od onih u Podravki u Hrvatskoj. Žita nije bilo u sastavu koprivničke kopanije prije deset godina.

Ugrubo, primanja svih zaposlenika Podravke rasla su u desetogodišnjem razdoblju u prosjeku za oko 26 posto. Kad bi se iz te kalkulacije pak izbacili zaposlenici Žita, rast primanja osjetno je manji od 25 posto.

Opcijske dionice

Kakav je omjer primanja prosječnog radnika i top menadžmenta, odnosno članova uprave Podravke? Prema službenim podacima koprivničke kompanije, bruto primanja radnika (bez top menadžmenta) lani su iznosila oko 125.000 kuna, odnosno oko 10.400 kuna mjesečno.

Primanja predsjednice uprave Podravke Martine Dalić (12 plaća i druge naknade plus bonus za prošlu godinu) iznose pak blizu dva milijuna kuna, odnosno oko 165.000 kuna bruto mjesečno. Čelnica Podravke, dakle, zarađuje 16 puta više od prosječnog radnika.

Članica uprave Podravke Ljiljana Šapina, s druge strane, s bonusom prima oko 132.600 kuna bruto mjesečno, što je 13 puta više od prosječnog Podravkina radnika. I tu nisu uračunate opcijske dionice na koje uprava ima pravo svake godine – čelnica uprave 10.000, a članovi po 7500 komada.

Kad bi svi članovi uprave svake godine realizirali pravo na velike pakete opcijskih dionica, razlika u prosječnim primanjima radnika i top menadžmenta bila bi značajno veća.


Tagovi: MENADžERI PLAćE PODRAVKA PRIMANJA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO