FINANCIRANJE AGROKORA

Direktori optuženi u aferi lažne mjenice, među njima mnoga poznata imena

Objavljeno, 29. kolovoza 2019. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog prikrivenog financiranja Agrokora putem lažnih mjenica podignute su optužnice protiv čak 29 menadžera iz 13 tvrtki koje su poslovno surađivale s Todorićevim poslovnim carstvom.

Doznaje se kako je riječ o menadžerima više poznatih tvrtki, a među njima su Kraš, Franck, Granolio, Sokol Marić, Tisak i druge. Čini se kako je među optuženima i prokuristica Kraša te jedna od čelnih osoba udruge dobavljača Agrokora Marica Vidaković.

Njih se tereti za “krivotvorenje službenih i poslovnih isprava te izdavanje mjenica koje nisu izdane za primljenu robu, već na temelju ugovora o financijskom zajmu”

Županijsko državno odvjetništvo navodi kako su oni optuženi da su od siječnja 2010. do ožujka 2017. u ime svojih društava potpisivali mjenice tvrtki iz sastava Agrokora “u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini”.

Faktoring kuće potom su od njih otkupljivale mjenice, ali na koncu se ispostavilo da te tvrtke nemaju potraživanja od Agrokora i da su izdavale lažne račune za isporučenu robu.

Radilo se o prikrivenom financiranju Agrokora. I sve je bilo dobro dok je Agrokor uredno podmirivao dugove prema mjenicama. No, kad je zbog poslovne krize to prestao činiti, financijske ustanove teretile su njegove dobavljače.

“Okrivljenici su, tereti ih se, na opisane načine, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup”, priopćili su tužitelji.

Nakon što je istraga pokrenuta, mnogi dobavljači neslužbeno su se opravdavali kako nisu imali izbora jer bi bili izbačeni s polica Konzuma da nisu pristali na takve dealove s Todorićem.

Zbog mjenica na udaru je bio i ministar financija Zdravko Marić kojeg se s Vladom optuživalo kako je svjesno odgađao donošenje zakona o faktoring kućama kojim bi se onemogućilo takvo prikriveno financiranje.

Marića su oponenti optuživali da je donošenje zakona stopirao upravo kako bi Todoriću što dulje omogućio izvlačenje novca putem takvih mjenica,


Tagovi: AGROKOR MJENICE OPTUZNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO