TKO JE ZAKAZAO

Direktor velikog trgovačkog lanca: Mi smo snizili cijene, ali proizvođači nisu

Objavljeno, 02. listopada 2019. Financijer
# Foto: KTC / Ivica Katavić, predsjednik strukovne grupe trgovine pri HGK-u
AUTOR
Redakcijski tekst

Premda se očekivalo kako će snižena stopa PDV-a na meso, voće, povrće, jaja i slične proizvode dovesti do pada cijena u prodavaonicama barem za desetak posto, to se nije dogodilo.

Dok gotovo svi krivnju svaljuju na “pohlepne trgovce”, iz njihovih krugova dolaze drugačije informacije.

Stupanjem na snagu izmjena Zakona o PDV-u početkom godine se, umjesto općom stopom PDV-a od 25 posto, sniženom stopom od 13 posto oporezuju svježe ili rashlađeno meso, riba, voće i povrće, jaja te dječje pelene.

Ivica Katavić, predsjednik uprave križevačkog KTC-a i čelnik udruženja trgovaca pri HGK-u, tvrdi da su oni cijene doista snizili.

“Nije točno da trgovci nisu snizili cijene. To je lako utvrditi najjednostavnijom kontrolom. Treba provjeriti što se događalo s cijenama proizvođača. No, očito su trgovci lakše mete. Ponavljam, trgovci, a za KTC jamčim, snizili su cijene”, rekao je Ivica Katavić u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Neki su trgovački lanci uoči stupanja na snagu zakona o nižim stopama PDV-a najavljivali kako će pojeftiniti čak dvije tisuće artikala u njihovim supermarketima. To se na koncu nije dogodilo.


Tagovi: CIJENE IVICA KATAVIć KTC PDV TRGOVCI

NEDAVNO OBJAVLJENO