Izvršni direktor Podravkina sektora poljoprivrede Zdravko Dimač izjavio je na stručnom skupu u Zagrebu kako u Vegeti nema baš ništa iz Hrvatske.
Kako prenosi portal Agroklub, Dimač je na skupu otkrio da Podravka treba čak 80.000 tona svježeg povrća za preradu, odnosno 7000 tona sušenog, a u Hrvatsku se uvozi sušenog povrća za 30 milijuna eura.
“U turizmu, gdje ostvarujemo pola milijarde kuna, imamo velikih problema upravo s domaćim povrćem”, naglasio je Dimač.
Vegeta je, inače, najpoznatiji hrvatski izvozni proizvod i taj podatak morao bi zabrinuti Vladu i državne institucije koje se bave strateškim razvojem poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.
Inače, sastojci Vegete su sušeno povrće (mrkva, pastrnjak, krumpir, luk celer, peršinov list), kuhinjska sol, pojačivači okusa, šećer, začini, kukuruzni škrob i bojilo riboflavin.
Društvo agrarnih novinara Hrvatske organiziralo je u četvrtak u Zagrebu stručni skup 30-ak predstavnika najznačajnih poljoprivredno-prehambenih tvrtki, uzornih OPG-ova te udruženja proizvođača hrane.
Oni su raspravljali o dokumentu Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj”, a koji prethodi izradi već treće po redu poljoprivredne strategije.
NEDAVNO OBJAVLJENO