ZBOG RASTA ULAZNIH TROŠKOVA

Direktor pivovare: Na žalost, morat ćemo podići cijene piva…

Objavljeno, 06. veljače 2022. Financijer
# Foto: Ivan Brkić / Glas Podravine / Skladište koprivničke pivovare Carlsberg
AUTOR
Redakcijski tekst

Jedan od najvećih proizvođača piva u svijetu najavio je kako planira povećati cijene svojih proizvoda tijekom ove godine zbog snažnog rasta ulaznih troškova.

Kako je danski div Carlsberg izvijestio na svojim stranicama, lani su ostvarili neto prihod od gotovo 68 milijardi kuna uz organski rast od čak 10 posto, i to unatoč pandemiji. Operativna dobit iznosila je više od 11 milijardi kuna.

Organska stopa rasta operativne dobiti ove bi godine mogla iznositi između 0 i 7 posto, i to zbog osjetno viših ulaznih troškova koji opterećuju cijenu proizvodnje.

Izvršni direktor Carlsberga Cees ‘t Hart navodi kako su troškovi proizvodnje prošle godine skočili između 10 i 12 posto zbog viših cijena sirovina i transporta, odnosno rasta cijena goriva. Zato su, kaže, prisiljeni povećati cijene, premda bi to moglo smanjiti prodaju.

“Financijska situacija grupe je vrlo jaka i sa zadovoljstvom možemo objaviti da Nadzorni odbor preporučuje još jedno povećanje iznosa dividende za prošlu godinu te novi program otkupa dionica.

Značajno veći ulazni troškovi i nastavak utjecaja pandemije predstavljat će izazove i u ovoj godini, ali mi smo dobro pripremljeni za to”, zaključio je izvršni direktor Carlsberga.


Tagovi: CARLSBERG CIJENA PIVO

NEDAVNO OBJAVLJENO