Direktor i tvrtka osuđeni jer su varali kupce u supermarketu u Koprivnici

Objavljeno, 08. rujna 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata tvtka i njezin direktor proglašeni su krivima i kažnjeni jer su u jednom supermarketu u Koprivnici obmanuli potrošače prilikom prodaje maslinova ulja.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prodaji bilo ekstra djevičansko maslinovo ulje oznake ”Tradicija” od 1 litre proizvođača Orgula iz Splita.

Analizom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, izvješćem Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču te senzorskim ocjenjivanjem u zemlji proizvođača Španjolskoj, nalazom Službe za sigurnost i kontrolu poljoprivredne proizvodnje iz Valencije, utvrđeno je da ulje ne odgovara deklaraciji.

Drugim riječima, ustanovljeno je da nije riječ o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Štoviše, poljoprivredni laboratorij iz Valencije koje je obavio senzorsko ocjenjivanje ustanovio je da uzorkovano  maslinovo ulje nije ekstra djevičansko, već je u kategoriji ulja lampante.

To je pak 3. kategorija maslinovog ulja, zaključuje prekršajna sutkinja u Koprivnici. Jeftino i nekvalitetno ulje iz uvoza, dakle, ‘podvaljuje’ se kupcima kao ekstra djevičansko, sažetak je presude.

Orgula je zbog toga kažnjena s 15.000 kuna, a direktor Petar Zekan s 4500 kuna. Moraju platiti i po 300 kuna troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti.


Tagovi: KAžNJENI MASLINOVO ULJE OBMANA ORGULA PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO