Direktor gradske tvrtke zaposlen je i u svojoj firmi. Je li u sukobu interesa?

Objavljeno, 26. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda
AUTOR
Redakcijski tekst

Direktor gradske tvrtke ima privatno poduzeće u kojem je donedavno također bio direktor, pa je povjerenstvo ocjenjivalo je li riječ o mogućem sukobu interesa.

Zdravko Petras, direktor tvrtke Koprivničke vode, vlasnik je poduzeća Inženjerske usluge u kojem je do prije par mjeseci također bio direktor, a od veljače ga je zamijenio Tihomir Hleb. Kaže kako je još u lipnju 2018. zasnovao i radni odnos u Inženjerskim uslugama na neodređeno vrijeme.

Tamo radi s nepunim radnim vremenom (dva sata tjedno), za što prima plaću, odnosno ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada. U društvu Inženjerske usluge obavlja poslove stalnog sudskog vještaka i procjenitelja nekretnina.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je kako Petras može istodobno biti direktor Koprivničkih voda i obavljati poslove stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina kao zaposlenik Inženjerskih usluga.

Prijavljena ušteđevina

No, to može obavljati samo povremeno te za obavljanje tih poslova može primiti naknadu. Povjerenstvo ukazuje da Inženjerske usluge ne mogu stupiti u poslovni odnos s Koprivničkim vodama u razdoblju u kojem Petras obnaša dužnosti direktora, odnosno 12 mjeseci od odlaska iz Kc voda.

Petrasova tvrtka Inženjerske usluge lani je ostvarila oko 79.000 kuna prihoda uz neto dobit od 19.000 kuna. Petras je izvijestio kako u svojem poduzeću ostvaruje dohodak od 512 kuna mjesečno. U Kc vodama prima 18.000 kuna neto plaće.

U imovinskoj kartici Zdravko Petras naveo je kako ima 400.000 kuna ušteđevine, 10.000 u eurima i 10.000 u dolarima. Na godišnjoj razini od ostalih prihoda ostvaruje primanja u ukupnom iznosu od 30.000 kuna.

Valja, na koncu, naglasiti kako Petras nije član niti jedne političke stranke, niti je ikad bio politički aktivan. Sam je zatražio od povjerenstva mišljenje o tome može li i dalje obavljati povremenu dužnost stalnog sudskog vještaka u svojem poduzeću. Povjerenstvo je zaključilo da može.


Tagovi: INžENJERSKE USLUGE KC VODE SUKOB INTERESA ZDRAVKO PETRAS

NEDAVNO OBJAVLJENO