SUDIT ĆE MU SE ZBOG 'IDEJE'

Direktor došao na genijalnu ideju kako na božićnicama izvući novac iz tvrtke

Objavljeno, 11. lipnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Na genijalnu ideju došao je Božo B. (54), direktor tvrtke iz Virovitice, koji je ovih dana optužen da je protuzakonito s računa tvrtke sam sebi isplatio oko 160.000 kuna oštetivši pritom i državu za 157.000 kuna poreza i doprinosa.

Božo je dvije godine zaredom uoči Božića za 20-ak radnika s računa podigao gotovinu te im isplatio božićnice. No, zbog načina na koji je to učinio zaradio je kaznenu prijavu, a uskoro će mu se i suditi. Prema optužnici koju je protiv njega podignulo Općinsko državno odvjetnjštvo, najprije je na Badnjak 2014. radnicima dao na potpis bjanko isplatnice te im na ruke dao 500 kuna božićnice.

Ponovio je to i iduće godine, s tim da je božićnica koju su radnici dobili iznosila 250 kuna. U oba je slučaja na isplatnicama potom sam upisao iznos od 2500 kuna, a razliku – prvi put 2000, a drugi put 2250 kuna – zadržao za sebe.

No, to nije sve. U istom razdoblju popunjavao je isplatnice za isplate putnih naloga radnicima premda oni novac nikad nisu dobili, niti su sva službena putovanja doista obavljena. Ukupno, dakle, tereti ga se da se nepripadno okoristio za 160.000 kuna, a država je oštećena za oko 157.000 kuna poreza i doprinosa.

Ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, optuženi Božo branio se šutnjom. Zato su tijekom istrage radnici naveli kako nikad nisu primili 2500 kuna božićnice, kako je pisalo na isplatnicama.

“Božićnice smo dobili na ruke, osobno bi nam direktor davao novac i bjanko isplatnice na kojima nije bio naveden nikakav iznos. Nitko od nas nije dobio svoj primjerak isplatnice, a između sebe znali smo komentirati kako se sada na tim isplatnicama može upisati iznos kako god se hoće”, svjedočio je jedan od bivših radnika.

Radnici kažu kako je na isplatnicama znalo pisati samo ime i prezime primatelja, bez ijednog drugog podatka, a ponekad su im isplatnice davane na potpis potpuno prazne, čak i bez imena i prezimena primatelja.

“Potpisivali smo ih, nismo imali izbora”, priznaje jedna radnica virovitičkog poduzeća.

Božo je i dalje direktor iste tvrtke, a radnici koji su svjedočili protiv njega uglavnom više ne rade u njoj.


Tagovi: BOZICNICE DIREKTOR OPTUZNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO