NEUROLOG UPOZORIO NA VELIK PROBLEM:

Bolnici i domu zdravlja nedostaje čak 50 liječnika, lani ih je otišlo desetak

Objavljeno, 02. svibnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Zdravstvenom sustavu u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutačno nedostaje čak 25 posto potrebnih liječnika, zaključio je županijski vijećnik Živog zida dr. Dejan Kutičić, inače neurolog na specijalizaciji. On je na to upozorio nakon što su županijske vlasti donijele petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja liječnika.

Prema tom planu, do 2024. godine županiji će trebati više od 50 specijalizanata različitih profila: devet liječnika obiteljske medicine, osam kirurga, pet anesteziologa, po četiri neurologa i pedijatra, po tri oftalmologa i liječnika hitne… Plan specijalističkog usavršavanja, koji nitko ne spori, samo pokazuje razmjere problema, drži županijski vijećnik.

-Samo lani koprivničku je bolnicu, prema našim informacijama, napustilo blizu deset liječnika. Na pojedinim odjelima već sad je velik problem s manjkom, pa rade i oni koji su otišli u mirovinu – upozorava Kutičić.

On ističe kako su poseban problem za mlade liječnike nepovoljni ugovori o specijalizacijama koje potpisuju s bolnicama i koji ih tjeraju da im plaćaju visoke odštete čak i kad teško stradaju pa ne mogu raditi. Zbog toga je teško očekivati popunjavanje cijele kvote od 50-ak specijalizacija, pa se može dogoditi da u budućnosti pacijenti iz županije na pretrage i liječenja odlaze u druge bolničke ustanove, prije svega zagrebačke klinike.

U koprivničkoj Općoj bolnici problem odljeva liječnika ne doživljavaju tako dramatično. Ranije su tumačili kako se to rješava novim specijalizacijama ili povremenim dolascima na ispomoć liječnika iz drugih bolnica.


Tagovi: BOLNICA DEJAN KUTICIC LIJECNICI SPECIJALIZACIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO