STRUČNJAK ZA NAFTU

Davor Štern: Bojim se da će doći do nestašice dizela i značajnog rasta cijene

Objavljeno, 17. listopada 2022. Razgovori
# Foto: N1 screenshot / Davor Štern
AUTOR
Redakcijski tekst

Iskusni stručnjak za naftni biznis Davor Štern najavio je drastično poskupljenje jedne vrste goriva i njegovu moguću nestašicu.

“Dizel je poskupio, poskupjet će još više i bojim se da će doći do nestašice dizela. Naime, ovo što se dogđa u Europi s dizelom je očekivano i objašnjivo, ali to nam ne pruža neku utjehu. U Francuskoj je izvanredna situacija, od šest rafinerija pet ne radi, radnici su u štrajku, dizela nedostaje na tržištu.

Istovremeno se radi skupog plina dizel koristi za proizvodnju električne energije. Kad se spoji sve to, doći će do velike nestašice dizela, a istovremeno do porasta njegove cijene. Koliko će Vlada moći spriječiti to, bojim se da će to biti skokovite promjene”, rekao je Štern za N1.

“To nije sve, bojim se da će s dizelom biti još puno problema, pogotovo ovaj tjedan, dok se ne okonča štrajk u Francuskoj”, dodao je.

“Da imamo jednu aktivnu rafineriju, kao što je Rijeka, koja radi punim pogonom na bazi uvozne nafte, čija cijena pada, imali bismo dizela koliko hoćemo. Međutim, da bi se to dogodilo, treba doći do dogovora s drugim većinskim vlasnikom u Ini.

Mislim da farse s Inom trebaju prestati i da trebamo naći konačno rješenje kako koristiti Inu za dobrobit hrvatskog gospodarstva”, zaključio je Štern za N1.


Tagovi: CIJENA DAVOR šTERN DIZEL N1

NEDAVNO OBJAVLJENO