Davor mjenjačnicama uvalio 62 lažne novčanice dolara. Prevario i UV lampe

Objavljeno, 22. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ALIBABA / Ilustracija
AUTOR
Redakcijski tekst

Davor Juršić pravomoćno je dobio godinu dana bezuvjetnog zatvora jer je u dvije mijenjačnice uspio ‘uvaliti’ ukupno 62 krivotvorene novčanice od 100 američkih dolara.

Neobično je da ti slučajevi datiraju još iz kolovoza 2008. godine, a pravomoćna presuda donesena je tek ovih dana. Zbog čega se tako dugo čekalo na konačan sudski pravorijek – nije poznato. No, poznato je da Davor mora u zatvor i da mora vratiti iznos od 6200 dolara, odnosno oko 44.000 kuna.

Prvo je u pošti Republike Srpske u Gradišci uspio razmijeniti 46 novčanica od 100 dolara za konvertibilne marke. Potom je u mjenjačnici u Čakovcu razmijenio još 16 novčanica u kune.

Iz vještačenja Nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja Hrvatske narodne banke proizlazi kako je tih 16 novčanica od po 100 dolara iz Čakovca krivotvoreno, a riječ je o dobrom tipu krivotvorine. Juršić je oba puta zaposlenicama rekao da prvo provjere jesu li novčanice ispravne. Tek ih je onda razmijenio.

Na sudu se Davor vadio kako je sporne novčanice dobio od drugog čovjeka kojem je prodao mobitele te nije pojma imao da su lažne. No, sud mu nije povjerovao te ga je bio osudio na 14 mjeseci zatvora. Nakon žalbe, kazna mu je smanjena na 12 mjeseci jer je srčani bolesnik.

Nije poznato gdje je Juršić doista nabavio te dobre krivotvorine koje su uspjele zavarati i UV lampe u dvjema mjenjačnicama. Kako bilo, slučaj je pravomoćno riješen nakon ‘samo’ 14 godina.


Tagovi: čAKOVEC DOLAR KRIVOTVORENE NOVčANICE LAžNI DOLARI PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO