Darko napao i teško ozlijedio policajca. Ne ide u zatvor

Objavljeno, 19. travnja 2024. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Darko (49) proglašen je krivim i osuđen jer je teško ozlijedio policajca. Ne mora u zatvor.

Prema presudi, policajci su stigli u stan na zagrebačkom području nakon dojave Darkove majke koja se uplašila da će sin nešto napraviti zbog konzumiranja lijekova i alkohola. Darko je kao 18-godišnjak bio sudionik Domovinskog rata te mu je dijagnosticiran PTSP.

Na prijavljenu adresu stigla su četiri policajca koji su odmah pozvali i ekipu hitne medicinske pomoći kako bi Darku pružili liječničku pomoć.

Rad za opće dobro

No, Darko je vikao na njih i vrijeđao ih te se u jednom trenutku dogodio “napad na službenu osobu kad je optuženik prema policajcu primijenio silu na način da je zamahnuo rukom na njega”.

“Kako bi spriječio daljnji napad, policajac je Darka obuhvatio rukama, a želeći se istrgnuti iz njegovog zahvata Darko je doveo do daljnje destabilizacije i sebe i policajca.

Došlo je do njihovog pada i teškog ozljeđivanja policajca, tako da je nesporna uzročno-posljedična veza između ovakvog postupanja optuženika i teškog ozljeđivanja oštećenika”, navodi Županijski sud koji je potvrdio presudu.

Sud je na koncu potvrdio presudu kojom je Darko kažnjen s godinu dana zatvora te mu se kazna zamjenjuje radom za opće dobro. Državni odvjetnik tražio je u žalbenom postupku strožu kaznu navodeći njegovu raniju osuđivanost.

U rat sa 18

Osim toga, tužitelji su u žalbi tražili da mu sudjelovanje u Domovinskog ratu treba cijeniti kao otegotnu okolnost jer sudjelovanje u tom ratu nameće “druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu”. No, Županijski sud to je odbio.

“To je moguće primijeniti u nekim drugim okolnostima, ali ne u ovim okolnostima u kojima je odlazak u rat optuženika s 18 godina utjecalo na njegov proces odrastanja, strukturiranja ličnosti i proces socijalizacije.

To je determiniralo njegov kasniji životni tijek sve do današnjih dana, kako to proizlazi iz nalaza i mišljenja psihijatrijskog vještaka”, ističe predsjednica vijeća Županijskog suda u obrazloženju pravomoćne presude.


Tagovi: NAPAO POLICAJCA NE IDE U ZATVOR OZLIJEDIO POLICAJCA PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO