POVJERENSTVO: NEMOĆNI SMO, HNS NAS IGNORIRA

Bahati dužnosnici odbijaju otkriti tko im je platio karte za finale SP-a u Rusiji

Objavljeno, 21. ožujka 2019. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivničko-križevački župan Darko Koren nikad nije javno otkrio tko mu je platio kartu za finale Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji. A nije bio samo na finalu jer su ga kamere ulovile na još dvije utakmice hrvatske reprezentacije.

Boravak dužnosnika Korena u Rusiji opet je dospio u fokus javnosti jer su se mediji ovih dana počeli baviti ministrom financija Zdravkom Marićem koji na ruskim tribinama sjedi na ramenima šibenskog biznismena Josipa Stojanovića Jollyja, koji se našao u središtu afere s Mercedesom u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac. Koren, baš kao i drugi ‘kapitalci’ koji su se našli na utakmicama, ne želi objasniti o čijem je trošku tamo bio.

“U pisanom odgovoru mogu još samo jednom, i to zadnji put, ponoviti ono što sam i usmeno rekao na sjednici Županijske skupštine. Na put u Rusiju išao sam privatno i nemam potrebe, a niti obaveze, to nikome detaljno obrazlagati”, napisao je lani župan Darko Koren u odgovoru županijskom vijećniku Siniši Kavgiću.

Korenovim odlascima u Rusiju bavilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali nije poznato do kakvih su informacija došli.

“HNS se na upit Povjerenstva očitovao i naveo kako su troškove odlaska na Svjetsko nogometno prvenstvo podmirivali osobama koje sudjeluju u nogometnim aktivnostima i koje su zaslužne za unaprjeđenje nogometne organizacije, ali da nemaju evidenciju koje od tih osoba su dužnosnici u smislu ZSSI-ja. Povjerenstvo je također u dva pojedinačna slučaja od HNS-a zatražilo očitovanje je li Savez podmirivao troškove vezane uz odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo dužnosnicima Darku Korenu, županu Koprivničko-križevačke županije, i Nikoli Ivanišu, zamjeniku gradonačelnika Rijeke. Odgovor na navedene upite još nismo zaprimili”, odgovorili su još jesenas iz Povjerenstva.

Na fotografijama iz Rusije vidljivo je kako svi dužnosnici sjede u vip loži i oko vrata imaju HNS-ovu akreditaciju, pa se pretpostavlja da su bili HNS-ovi gosti. No, HNS odbija dati podatke o tome tko je sve u njihovu aranžmanu išao u Rusiju tumačeći to tvrdnjom kako Savez nije tijelo javne vlasti pa nije obvezan odgovarati na takva pitanja.

“Nacionalni sportski savezi po slovu zakona imaju javne ovlasti i u tom smislu su tijela javne vlasti i na našem su popisu. Hrvatski nogometni savez, nažalost, i dalje ima stajalište da se obveze transparentnosti na njega ne odnose. Naš pokušaj prekršajnog kažnjavanja HNS-a neslavno je propao jer prekršajni zakon, kao i u nekim drugim slučajevima, nije odgovarajući instrument za discipliniranje tijela javne vlasti. Upozoravali smo ministarstvo pravosuđa više puta na tu činjenicu, međutim, bez rezultata”, upozorila je svojedobno u razgovoru za Jutarnji list bivša državna povjerenica za informiranje Anamarija Musa.

Miistar Zdravko Marić i Josip Stojanović Jolly na utakmici SP-a u Rusiji
Ministar Marić na ramenima biznismena Jollyja (Foto: Facebook)


Tagovi: DARKO KOREN KARTE NOGOMET RUSIJA ZDRAVKO MARIć

NEDAVNO OBJAVLJENO