PODIGNUTA OPTUŽNICA

Dario vozio u rikverc pa pregazio ženu: ‘Nisam nikog vidio u retrovizorima’

Objavljeno, 09. siječnja 2021. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Podignuta je optužnica protiv Darija H. (42) kojeg se tereti da je dostavim kamionom usmrtio umirovljenicu Baru M. (79).

On je kamionom dvaput prešao preko nje, a nesretna je žena zbog teških i brojnih ozljeda na mjestu preminula.

Nesreća se dogodila u siječnju 2019. oko 10.30 sati u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara. Dario je kamionom vozio unatrag i nije vidio pješakinju koja je bila iza kamiona.

Stražnjim lijevim dijelom vozila udario je pješakinju koja se kretala sredinom ulice, u istom smjeru kao i kamion. Žena je pala na kolnik, nakon čega ju je pragazio stražnjim lijevim kotačima.

Dostavljali perilicu rublja

Kad je osjetio da se nešto događa, krenuo je naprijed te ponovno prešao preko tijela nesretne Bare koja je “zadobila oguljotine, podljeve, edem mozga, krvarenje mozga, zgnječenje trupa i opći krvni zastoj”. Umrla je odmah.

“Gledao sam u oba retrovizora, ali nikog nisam vidio. Odjednom se nešto zatreslo… Odmah samo zakočio i krenuo naprijed, pa osjetio da sam prešao preko nečeg”, ispričao je vozač dostavnog kamiona, inače po zanimanju policajac.

Njegov suvozač Višeslav kaže kako su u toj ulici dostavljali perilicu rublja kupcu. On je, kaže, bio zadubljen u dostavne papire.

“Rekao mi je da je pregazio pješakinju. Pogledao sam ga, a ovaj je bio sav blijed”, prisjetio se suvozač.

Prema nalazu vještaka, kamion je stražnjom lijevom stranom pješakinju udario otraga, u leđa, te kotačima prešao preko njezina tijela.

Morao osigurati preglednost

Vještak navodi kako su s lijeve i desne strane vozačke kabine postavljeni dupli retrovizori.

“No, da bi se izbjegla ova nesreća, vozač kamiona je, pored kontrole gibanja vozila unatrag pomoću uređaja i opreme na vozilu, morao biti siguran da mu se netko ne nalazi na pravcu kretanja jer na bočnim ogledalima nema jasne slike u gabaritima vozila”, naglasio je vještak.

Ako vozač nema mogućnost pregleda preko uređaja i opreme – bočnih ogledala, mora osigurati preglednost na drugi način, zaključuje sudski prometni vještak.

To znači kako vozača ne opravdava činjenica da pješakinju doista nije vidio i da je ona vjerojatno počinila prekršaj krećući se sredinom kolnika, a ne pješačkom stazom.


Tagovi: KAMION OPTUžNICA PREGAZIO žENU RIKVERC

NEDAVNO OBJAVLJENO