INTERVJU S PREDSJEDNIKOM HSLS-A

Dario Hrebak: Plenković me uvjerio da se želi obračunati s korupcijom

Objavljeno, 15. lipnja 2020. Razgovori
# Foto: FACEBOOK / Dario Hrebak, čelnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara
AUTOR
Tomislav Stipić
kolumnist i politički analitičar portala

U ekskluzivnom razgovoru za naš portal predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je razloge izbornog aranžmana s HDZ-om na čijoj listi je na trećem mjestu u II. izbornoj jedinici, govorio o okrupnjavanju liberalnog centra i budućnosti HSLS-a.

Naravno, nezaobilazna tema bila je i transparentnost kojom Dario Hrebak u suradnji s Andrejem Plenkovićem planira prevenirati koruptivne radnje i poslati poruku kako se korupcija ne isplati.

HSLS treći put zaredom ide na parlamentarne izbore s HDZ-om. Znači li to da je HSLS postao stalan partner HDZ-u?

Na izbore smo htjeli ići samostalno, to je bio plan, a i moja osobna želja. Htjeli smo graditi centristički blok u koji sam javno pozivao sve centrističke stranke na okupljanje, dugo su trajali ti razgovori i na kraju smo dobili odbijenicu i ta je priča za mene bila završena. Što se tiče odnosa s HDZ-om, tu je prevladao razum, razumijevanje političkog sustava, D’Hondta i izbornih jedinica. Dva puta smo išli s HDZ-om i tu je postojala sinergija, a posljedica toga je bila da je HSLS ostao parlamentarna stranka.

Ovaj put smo kao ključnu točku na stol stavili transparentnost i to su u HDZ-u pristali primijeniti kada osvojimo vlast: da transparentnost uđe u reformski paket nove Vlade. Netko će to gledati s podsmijehom, ali ja sam realan čovjek i političar koji želi ispuniti ono za što se zalažem. Jedno je pisati po Facebooku i držati moralna predavanja i prodike kako bi se nešto trebalo napraviti, a nemaš realne šanse da to napraviš. Razgovarao sam s Andrejem Plenkovićem nekoliko puta i uvjerio me da oni u HDZ-u ozbiljno žele da se transparentnost uvede u zakonsku odredbu. Što se tiče naše suradnje, radili smo ankete i postoji zajednička sinergija i u tim anketama dobro stojim. HSLS će ostati parlamentarna stranka.

Prije nego što ste preuzeli HSLS, spominjali ste redizajn stranke i otklon od HDZ-a, spominjali ste i agoniju. Sada imate drukčije stajalište.

Taj intervju je jedno, a urednički naslov je drugo. Nisam govorio o agoniji s HDZ-om nego o agoniji HSLS-a, da imamo jednog zastupnika i da nemamo veliki utjecaj. Razlika od tad i sad je u tome što smo mi sada dogovorili konkretan projekt koji se zove transparentnost i za koji imamo obećanje da ćemo ga ispuniti kada uđemo u Hrvatski sabor. I samo da to napravimo, HSLS je ispunio cilj u ovom ciklusu. Obično se male stranke zalijeću s 10 do 15 stvari koje obećaju, a na kraju se niti jedna ne ispuni. Mi ćemo isporučiti jednu stvar i ako u tome uspijemo, možemo to nazvati uspjehom.

U pitanju je točkasta koalicija, samo u nekim izbornim jedinicama idete s kandidatima HSLS-a. Prema neslužbenim informacijama, uz Vas na trećem mjestu u drugoj izbornoj jedinici, imat ćete kandidata i u prvoj na petom mjestu. Prema zadnjim anketama to nije ulazno mjesto. Za koga će simpatizeri i članovi HSLS-a glasati u ostalim izbornim jedinicama gdje nema kandidata HSLS-a?

Ne glasa se za predstavnika, nego za zajednički program. Mi imamo zajedničku suradnju i u tu priču unosimo transparentnost. Neovisno o točkastoj koaliciji to je naša zajednička priča…

drugim riječima, članovi HSLS-a podržat će liste HDZ-a u ostalim izbornim jedinicama?

To je zajednička priča na području cijele Hrvatske. Vi ste spomenuli neslužbenu informaciju za peto mjesto u prvoj izbornoj jedinici, to ću moći potvrditi kad bude službeno, ali imam ankete koje govore kako je to mjesto prolazno. Ako je zadnji puta bilo prolazno, zašto bi sada bilo neprolazno? Po dvije ankete koje ja imam HDZ je u egalu sa SDP-om, SDP ima druge ankete i to je uvijek prisutno, taj rat s anketama.

Je li za Vas podcjenjivanje HSLS-a kada istaknuti članovi HDZ-a koji sudjeluju u kampanji govore da oni idu samostalno na izbore i nigdje ne spomenu HSLS? A realno, vi ste s njima u koaliciji, točkastoj, ali ipak koaliciji.

HSLS nažalost trenutno nema veliku podršku u javnosti, kao niti liberalna ideja. Ta točkasta koalicija je zapravo jedan taktički potez. Naše je zajedničko pravo da vidimo kako postići određenu vrstu sinergije, a ona ne postoji svugdje. HDZ je s nama pobijedio 2016. i nema razloga nešto mijenjati ako dobivaš izbore. Ono što mi je bitno jest to da se uvede transparentnost u cijelu Hrvatsku i da HSLS ostane parlamentarna stranka.

Hoće li za Vas osobno biti neuspjeh ako HSLS ostane na jednom zastupniku, koliko ste imali i do sada. Kad ste najavljivali samostalan izlazak, najavljivali ste povećanje broja zastupnika za 100 posto, bili biste zadovoljni s dva zastupnika?

Naravno da bi to bio neuspjeh i ja ću to prihvatiti i priznati kao takvo, ali o tome ne razmišljam jer sam uvjeren da možemo dobiti dva mandata. Biti liberal koji nije u parlamentu je zapravo aktivizam, a po onome što ja vidim, takvih liberala će biti jako puno. Nažalost, D’Hondt ne radi za male stranke, ta metoda potiče okrupnjavanje. S obzirom da je bilo puno taština, te taštine su pridonijele da do ujedinjenja liberalnih stranaka ne dođe. Pri tom ne mislim da je za to kriv HSLS, jer bi se onda sve te stranke ujedinile bez HSLS-a.

Kad je Most bio u vlasti, to nije isporučio niti tražio. To dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. To je populizam i demagogija. Zašto to nisu tražili dok su bili dio vlasti?

Pametno i Fokus s jedne strane i Stranka s Imenom i Prezimenom najavile su zajednički izlazak.

To pozdravljam, ali mislim da je za to kasno, a dan nakon objave zajedničkog izlaska na izbore, partneri izlaze iz te priče. To je neozbiljno.  U politici nekada 2+2 može biti 5, ali nekada bude i 3. Da je bilo ozbiljnijeg pristupa, to se moglo napraviti prije godinu dana. Pozivali smo na to, ali nije bilo sluha. Sada se to može činiti kao očajnički potez da se prođe prag. 

Ali sve te stranke nisu Vas odbile jer Vas ne cijene, oni su samo zastupali stajalište da je preduvjet okrupnjavanja izlazak HSLS-a iz koalicije s HDZ-om.

Ja to mogu shvatiti, ali mislim da su u pitanju taštine i pozicije na listama. Ako se ujedinjuješ tri dana prije predaje lista, to dovoljno govori o tome koliko si ozbiljan i da se zapravo bojiš da nećeš prijeći izborni prag. Politika nije predizborna kampanja, politika nije sprint na 100 metara nego utrka da biračima isporučiš nešto što vjeruješ da je dobro za Hrvatsku. U ovom slučaju to je transparentnost.

Vratimo se na transparentnost. Posljednji korupcijski skandali s vjetroelektranama HDZ ponovno prokazuju kao stranku koja nije imuna na korupciju. Kako HDZ i transparentnost idu u istu rečenicu?

Transparentnost sam dogovarao s Andrejem Plenkovićem, nisam vidio da je njemu išta dokazano po pitanju korupcije. Na mene je ostavio dojam čovjeka koji je spreman zajedno udariti po korupciji. Uvjerio me da želi riješiti taj problem, a transparentnost je kvalitetna prevencija korupcije koju građani identificiraju kao jedan od velikih problema Hrvatske. Korupcija je pitanje društva, ponašanja, a ne pojedine stranke i kada bismo bili fer, korupcije ima i na puno drugih mjesta koja nisu nužno stranački obojana. Od činovnika koji uzme paket papira i kemijskih, brodogradilištu kad uzme par šarafa do onog lokalnog šerifa koji pokrada općinu, paštetu u pogonu, pa do onog krupnog kriminala koji se događa na državnoj razini.

To nema veze ni s jednom strankom nego ima veze kako se političke stranke prema tome odnose i hoće li jasno osuditi takvo ponašanje. Transparentost neće možda riješiti cijelu korupciju, ali šalje jednu poruku i prevenira korupciju. Kad uđem u Sabor, predložit ću transparentnost kao zakonsku obvezu pa ćemo vidjeti tko to neće podržati. Zašto HDZ to ne bi podržao kada je u Bjelovaru upravo HDZ podržao otvoreni proračun, a SDP je bio protiv?

Tu priliku je HSLS imao pred raspuštanje prošlog saziva Hrvatskog sabora kada je Most predložio nešto slično, da se objave svi troškovi dužnosnika. Vaš saborski zastupnik po tom pitanju se nije očitovao, HDZ-ova većina je odbila taj prijedlog. Zašto niste to podržali?

Zato jer je na kraju saziva Sabora to bilo osuđeno na neuspjeh. Ako želiš da ti nešto uspije, moraš biti dio vlasti. To je osnova politika. Kad je Most bio u vlasti, to nije isporučio niti tražio. To dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. To je populizam i demagogija. Zašto to nisu tražili dok su bili dio vlasti? Moj plan je ući u Hrvatski sabor i to isporučiti hrvatskim građanima i to je ono što sam dogovorio s Andrejom Plenkovićem.

Ali koja je garancija da će to HDZ podržati?

Garancija je u tome da ako oni ne podrže, podržat će netko drugi. To će sigurno doći na glasanje u Hrvatski sabor i baš me zanima tko to ne bi podržao. Mi ćemo sigurno dignuti ruku.

Dakle, ako Vi osvojite vlast s HDZ-om, predložite transparentost i HDZ to ne podrži, znači li to da nećete više biti dio parlamentarne većine?

Jasno sam rekao što je dogovoreno, za dogovor vrijedi da ga poštuju obje strane i to je obveza za obje strane.

U programu HDZ-a nigdje se ne spominje transparentnost?

Spominje se. Borba protiv korupcije i jačanje svih tijela i alata protiv korupcije jasno se spominju u programu. Očito niste dobro pročitali.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a
Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara

Nisam to našao izrijekom u programu. Ali sam našao puno moćne države, zabranu rada nedjeljom, povećanje minimalne plaće, subvencije, državna booking agencija. Pojedini ekonomski analitičari ocijenili su program HDZ-a socijalističkim. Nije li to u suprotnosti s liberalnom doktrinom minimalne države i veće slobode tržišta, a HSLS je najstarija liberalna stranka u Hrvatskoj?

Minimalnu plaću zagovara i SDP, kao i  niz drugih rješenja koja uključuju značajniji intervecionizam države nego što bi mi liberali to voljeli. To je realnost. Ali zato treba postojati liberal u Sabor koji će se zalagati za manje poreza, manje birokracije i više sloboda.

Ne pričamo o SDP-u, od njih se to i očekuje. Pričamo o HDZ-u s kojim ste u koaliciji.

Ja ću liberalne politike zagovarati i dalje. Na primjeru Bjelovara vidi se da se može. Da ih ne zagovaram, onda bih se učlanio u HDZ. Ni s kime se ne možete dogovoriti o svim stvarima. Kerum je jednim prepoznatljivim stilom, iako se ja s njim ne slažem većim dijelom, rekao da ako želiš nešto napraviti, to možeš ili s HDZ-om ili s SDP-om. To je politička realnost u ovom trenutku. Liberali stalno teže tome da budu toliko jaki da dobiju svog premijera. To se u bližoj budućnosti sigurno neće dogoditi. Ako želimo nešto isporučiti i ojačati liberalnu opciju, svoje politike moramo ostvariti kroz vlast. Mi još uvijek kao liberali teoretiziramo, umjesto da napravimo posao. U Bjelovaru imamo egzaktan primjer kako jedna liberalna politika može funkcionirati. Ako isporučimo transparentnost, mi smo već ostvarili ono što smo zagovarali. Korak po korak.

Nije li logično da se koalicijski partneri biraju po sličnostima, u ekonomskim politikama HDZ i HSLS su dva svijeta, barem po onom što piše u HDZ-ovom programu.

To je točno. Da postoji neki bolji način s kojim bih ja mogao isporučiti transparentnost, ja bih to učinio. Ali odbijeni smo dva puta od liberalnih stranaka i ja želim nešto konkretno učiniti s onima koji to žele.

Nisam siguran koliko je stvarno liberalnih birača u Hrvatskoj i imam osjećaj da smo se i svi ujedinili, ne bismo prešli izborni prag

Sami ste ustvrdili da su SDP-ov i HDZ-ov program slični. Po tome ispada da ste mogli i s SDP-om.

Mogli smo, ali kada dođe predsjednik SDP-a u Bjelovar, najtransparentniji grad i mene nazove kriminalcem i lopovom, kako da onda idemo sa SDP-om? Što bih ja trebao po tome zaključiti? Kako s takvima surađivati!?

Govorili ste da Vas SDP napada jer se boji transparentnosti. Njihove dvije grado/načelnice uvele su transparentnost u svoje lokalne jedinice, Omišalj je uzeo upravo Vaš model. HDZ transparentnost nije uveo nigdje. Po kojoj logici bi SDP bio protiv transparentnosti?

Pa nije baš neki rezultat da transparentnost uvede njih dvoje od sto…

Ali više je dva od sto nego nula od dvjesto.

Mala je to razlika. To više ovisi o osobama koje su to spremne uvesti. Ja bih volio da je više i jednih i drugih, ali dva od sto nije baš nešto s čim bi se netko mogao pohvaliti. Pustimo mi brojke. Idemo vidjeti hoće li Bernardić i Plenković podržati transparentnost. Prvi dan kada postanem zastupnik ću uputiti zakonski prijedlog o transparentnosti u proceduru. To bi trebao podržati svaki zastupnik u Hrvatskom saboru. Onaj tko ne podrži ili to radi iz populističkih razloga ili ne želi biti otkriven. Nema trećeg razloga.

Kakav rezultat očekujete u drugoj izbornoj jedinici?

Očekujem pobjedu naše liste, bit će jako tijesno, ali pobijedit ćemo kao i na zadnjim izborima. SDP je složio vrlo nekvalitetnu listu i opalio šamar bjelovarsko-bilogorskim SDP-ovcima jer su oni totalno degradirani prilikom slaganja lista. Iskreno mi je žao svih tih ljudi koji vrijedno rade sve te godine da bi im netko drugi došao na listu. SDP je postao poltron nečije tuđe ruke. Ako predsjednik županijskog SDP-a ne zaslužuje biti među prvih deset na listi, onda je vidljivo koliko se bjelovarsko-bilogorski županijski SDP cijeni iz Zagreba.

Vi sada kao da se zalažete za političare SDP-a iz Vašeg kraja, a oni su Vam u posljednje tri godine najžešća oporba?

Nedavno sam izjavio na N1 televiziji kako je Mišel Jakšić izvrstan gradonačelnik i političar i kako će SDP s njim dobiti izvrsnog zastupnika u Saboru. Meni je žao što SDP u Bjelovaru nema nekog jačeg jer bih i ja onda bio bolji. Volio bih konstruktivnu i dobru oporbu. Meni je u interesu da SDP ovdje bude što jači kako bi bio korektiv vlasti. Sada SDP to nije. Očito Davor Bernardić nema baš visoko mišljenje o bjelovarskom SDP-u.

SDP je na svoju listu stavio jednog jakog igrača s ovog područja, a to je župan Damir Bajs.

Župan Bajs ima problem što ne može biti saborski zastupnik jer je njegova funkcija zakonski nespojiva. Razlika između mene i župana Bajsa je što ja mogu ući u Sabor, zastupati interese Bjelovara i županije te biti gradonačelnik, a on to ne može. Jedino ako se boji da na sljedećim izborima neće biti izabran za župana, pa će si u rezervi čuvati saborski mandat.

U slučaju da pobijedi Restart koalicija, biste li bili dio njihove većine ukoliko bi oni prihvatili uvođenje transparentnosti kao zakonski prijedlog.

U tom slučaju bit ćemo oporba, ali kad konkretan prijedlog o transparentnosti dođe na izglasavanje, uvijek će moći računati na naše dvije ruke, ukoliko ćemo ih imati.

Dario Hrebak i Tomislav Stipić na izbornom saboru stranke
Dario Hrebak i naš suradnik i politički komentator Tomislav Stipić

Jeste li više uživljeni u ulogu gradonačelnika Bjelovara ili predsjednika HSLS-a?

Gradonačelnik Bjelovara je dužnost koju radim s guštom jer na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi mogu pratiti što sve radimo za naše građane. Što se tiče dužnosti predsjednika HSLS-a, to je jedan izazov u kojeg se isplati ulagati i koji je dugoročan. Smatram da se ništa ne događa preko noći i radom i odricanjem možemo dignuti HSLS. Možda sam na početku bio malo mladenački naivan da će to biti prilično brzo. Nisam siguran koliko je stvarno liberalnih birača u Hrvatskoj i imam osjećaj da smo se i svi ujedinili, ne bismo prešli izborni prag. Hrvatska nema tradiciju liberalizma, to tek moramo stvoriti.

Ovo sam Vas pitao iz razloga što je dio javnosti nakon saznanja da idete na izbore u koaliciji s HDZ-om komentirao da ste funkciju predsjednika stranke podredili funkciji gradonačelnika Bjelovara. Ima li istine u tome?

Možda i jesam, ali znam da sam sve podredio jednom cilju – transparentnosti. Ako to netko tako shvaća, to je legitiman stav. Ako ja tvrdim da ono što smo napravili u Bjelovaru može funkcionirati u cijeloj državi i ako to netko gleda kao potez gradonačelnika Bjelovara, to je njegov problem. Od toga će koristi imati i država, ali i HSLS.

Gdje u budućnosti vidite HSLS?

Idemo korak po korak. Radit ćemo na tome da HSLS jednog dana samostalno može izići na izbore, ne zato što imamo nešto protiv sadašnjih partnera, već bi se tako pokazala snaga same stranke. Puno će se stvari iskristalizirati ako uspijemo isporučiti transparentnost. Ukoliko uspijemo u tome, birači će nam se sigurno vratiti jer oni vole kada politika ostvari ono što je obećala.


Tagovi: BJELOVAR DARIO HREBAK HDZ HSLS INTERVJU IZBORI

NEDAVNO OBJAVLJENO