REPOVI VELIKE "AFERE JAMCI"

Danijela je bila šokirana kad joj je kolegica rekla da je kao jamac dužna 100.000 kn

Objavljeno, 23. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Radnica koprivničkog Bilokalnika Danijela nemalo se izenadila kad su je iz računovodstva tvrtke obavijestili da je stigao nalog za zapljenu njezinih plaća na iznos duga od 100.000 kuna.

Zahjtev je poslao zagrebački B2 kapital koji je taj navodni dug preuzeo od Adiko banke. Danijela je bila šokirana jer nikakav kredit u toj banci niije podizala, niti je ikome bila jamac.

Onda se klupko počelo odmatati. Ustanovilo se kako je kredit u Adiko banci još 2001. godine podigao koprivnički pravnik Ivan Cimbrišak poznat iz velike afere s lažnim jamcima zbog koje se još sudi nekadašnjoj liječnici dr. Miri Božičević Radaković. Danijela je također bila njezina pacijentica.

Grafološko vještačenje

No, to nije sve. Uz zahtjev za zapljenu 100.000 kuna priložena je i Danijelina navodna izjava o suglasnosti da joj se primanja mogu plijeniti ako Cimbrišak ne bude uredno vraćao kredit. Na izjavi iz rujna 2001. navedeni su njezini osobni podaci i zaposlenje u Podravkinoj mesnoj industriji Danica.

“Niti sam ikad radila u Danici, niti je to moj potpis na izjavi, niti poznajem Ivana Cimbrišaka. I baš nikad u životu nisam bila u uredu javne bilježnice Marije Kovač u Pitomači”, svjedočila je ovih dana na sudu šokirana Danijela.

Zanimljivo je i kako je pitomačka javna bilježnica razriješena dužnosti nakon što je pravomoćno osuđena jer je u ožujku 2000. godine “u svom uredu ovjerila lažnu punomoć, iako ta stranka nije bila u tom uredu, niti je za to dala svoj pristanak”.

Grafološkim vještačenjem koje je napravila stalna sudska vještakinja Darinka Tratnik ustanovljeno je kako na izjavi o zapljeni plaće doista nije Danijelin potpis. Dakle, krivotvoren je. Da stvar bude gora, originalni primjer njezine navodne izjave nestao je iz javnobilježničkog ureda.

“Bila  sam pacijentica doktorice Božičević iz Novigrada Podravskog. Ona je raspolagala mojim osobnim podacima. Vezano uz nju, dogodila se afera tako što je ona podizala kredite, a pacijenti su bili jamci, a da za to nisu ni znali. Mislim da otud potiče i ova moja situacija”, svjedočila je Danijela tijekom suđenja.

Fiktivni krediti

Općinski sud na koncu je odbio zahtjev za zapljenom Danijeline plaće zaključivši kako ona nikad nije potpisala suglasnost za takvo što.

Tijekom pravosudnog postupka protiv bivše podravske liječnice Ivan Cimbrišak je u jednom času i priznao kako je za nju sastavljao fiktivne ugovore o kreditu. No, suđenje liječnici i nakon 15 godina od izbijanja afere još nije okončano. U međuvremenu je veći dio optužnice otišao u zastaru.

– Nije istina da sam podigla pet milijuna kuna kredita, nego oko 2,3 milijuna, od kojih sam otplatila 1,7 milijuna – kazala je liječnica tijekom jednog ročišta u Koprivnici.

Branila se kako je htjela vratiti lihvarske kredite u koje je upala, a vraćala ih je sve do blokade računa. Poslije toga se “snalazila na razne načine”,


Tagovi: DOKTORICA JAMAC KREDIT MIRA BOZICEVIC RADAKOVIC

NEDAVNO OBJAVLJENO