EPILOG TEŠKE NESREĆE

Danijel poginuo kao suvozač pijanog vozača. Obitelji milijun kuna odštete

Objavljeno, 03. travnja 2022. Crna kronika
# Foto: VATROGASCI / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Danijel (34) poginuo je kao suvozač u teškoj prometnoj nesreći kod Križevaca u kojoj su sudjelovali bmw i traktor. Njegova obitelj dobit će odštetu, odlučio je sud.

Prema nepravomoćnoj presudi u petak, nesreća se dogodila početkom prosinca 2017. godine oko 23.15 sati u Novom Glogu kod Svetog Ivana Žabna. Vozač bmw-a Zlatko V. (52) vozio je oko 140 km/h na dijelu ceste s organičenjem od 70 km/h, i to pod utjecajem alkohola od 1,12 promila u krvi.

Ispred njega kretao se Josip V. (55) na traktoru deutz-fahr s priključenim plugom okretačem s četiri brazde. Dolaskom do raskrižja s lokalnom cestom počeo je neoprezno skretati lijevo te je oduzeo prednost bmw-u.

Ispao iz automobila

“Došlo je do udara prednje lijeve strane bmw-a u prednji lijevi kotač traktora, nakon ćega je došlo do bočnog zanošenja, bočnog klizanja po bankini i putnom jarku bmw-a, udara u prometni znak, smjerokazni putić i betonsko drveni stup te prevrtanja na krov u putnom kanalu”, navodi se u presudi.

Putnik Danijel ispao je vozila te je preminuo na mjestu nesreće. Vozač bmw-a i traktora u nesreći su bili teško ozlijeđeni.

Križevačka sutkinja u petak je presudila kako obje osiguravateljske kuće, kod kojih su u trenutku nesreće bili osigurani bmw i traktor, supruzi poginuloga i dvoje male djece moraju isplatiti ukupno 730.000 kuna odštete i 78.000 kuna troškova postupka.

Pili na benzinskoj

Postane li presuda pravomoćna, s kamatama će tročlana obitelj dobiti više od milijun kuna. Osim toga, osiguravatelji su djeci zbog gubitka oca dužni isplaćivati mjesečnu rentu u iznosu od 1300 i 1000 kuna sve dok za to postoje uvjeti.

Osiguravatelji su pokušali dokazati da je i poginuli pridonio fatalnom ishodu jer nije bio vezan te je pristao sjesti u bmw premda je znao da je vozač pijan.

“Prema izjavama koje su sudionici prometne nesreće dali neposredno nakon prometne, vozač i putnici u bmw-u su neposredno prije vožnje koja je prethodila prometnoj nesreći u ugostiteljskom objektu benzinske postaje Hodak u Cirkveni zajedno konzumirali alkohol.

Doprinos 30 posto

Danijel je, prema tome, imao ili morao imati svijest o tome da je vozač pod utjecajem alkohola. Prema sudskoj praksi, doprinos putnika u vozilu koji je pristao voziti se s vozačem pod utjecajem alkohola procjenjuje se u omjeru od najmanje 50 posto”, tvrdili su osiguravatelji.

Sutkinja je njihove arguemente na koncu djelomično uvažila.

“Opravdan je tužbeni zahtjev tužitelja kojim traže naknadu neimovinske štete svaki u iznosu od 330.000 kuna. No, kako je utvrđeno da je pokojnik doprinio 30 posto vlastitoj šteti zbog pristanka na vožnju s alkoholiziranom osobom, sud je dosudio tužiteljima svakome iznos od 231.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom”, zaključuje se u presudi.

Dvije osiguravateljske kuće žalit će se na nepravomoćnu presudu.


Tagovi: ODšTETA PIJANI VOZAč POGINUO PROMETNA

NEDAVNO OBJAVLJENO