NA ETIKETI JEDNO, NA VAGI DRUGO

Daničina inspekcija: Pogledajte kako nas varaju na gramaturi proizvoda

Objavljeno, 25. travnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Portal Danica odlučio je idućih tjedana malo rasteretiti marljive državne inspektore koji u ovoj korona-krizi imaju posla preko glave.

Što ćemo učiniti? Pozabaviti se deklariranom gramaturom na različitim proizvodima koje ćemo kupovati u dućanima.

Povod za ovu neobičnu inspekciju bila je pritužba jedne čitateljice koja nam je u petak dojavila kako sir koji je kupila nije težak onoliko koliko piše na etiketi.

Prije nekoliko mjeseci slična se stvar dogodila s jednom vrećicom kave, ali tada smo čitatelja uputili da se javi Inspektoratu. Ne znamo je li to učinio.

S obzirom na te slučajeve, idućih ćemo tjedana, dakle, preciznim i baždarenim vagama provjeriti težinu mnogih proizvoda iz asortimana robe široke potrošnje.

Imate sličnih iskustava s gramaturom proizvoda? Javite nam na kontakt@danica.hr

Danas smo to, potaknuti pritužbom čitateljice, u prisutnosti tri svjedoka napravili s Vindijinim svježim sirom, ručno izrađenim u sirovoj marami. Proizvod je deklarirane neto težine 800 grama.

No, neto težina sira (s tekućinom), kako je pokazala naša vaga, iznosi samo 654 grama! To je pak 20-ak posto manje od onoga što piše na etiketi.

Ni s ukupnom ambalažom (marama, plastika, papir) proizvod nema deklariranu težinu, čak i ako uzmemo u obzir da je riječ o bruto vrijednosti: cijeli je proizvod, naime, težak tek oko 700 grama.

Kako je to moguće – ne znamo. No, znamo da je naša akcija tek krenula i da će trajati. I vas, cijenjene naše čitateljice i čitatelji, pozivamo na suradnju. Javite ako imate sličan primjer.


Tagovi: SIR TEžINA VAGA VINDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO