Pripremite se za ‘lockdown vikend’: u subotu i nedjelju dućani ne rade!

Objavljeno, 16. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Hrvatska lutrija radi za blagdan u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

U subotu, 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Vukovara i Škabrnje, zatvoreni su svi trgovački centri i dućani osim onih u sklopu autobusnih i željezničkih kolodvora te vjerskih objekata.

Zbog izmjena zakona o trgovini na državni praznik ne smije raditi niti jedan dućan s mještovitom robom osim iznimaka koje smo spomenuli. Nedjelja je pak također neradna za većinu trgovina.

Zbog apsurda u Zakonu o trgovini ponavlja se scenarij koji se dogodio na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, koji je pao u subotu: dva dana se nije moglo u dućane, što je stvorilo mnogo problema turistima na obali.

“Mislim da će se turisti i domaći snaći ovaj put, to ne bi trebalo imati efekta”, komentirao je uoči Dana pobjede Zvonimir Savić, posebni premijerov savjetnik za ekonomiju.

No, zato će i ovu subotu, kada obilježavamo žrtvu Vukovara i Škabrnje, uredno raditi kladionice koje su, inače, i za vrijeme lockdowna bile privilegirane te su se prve otvorile u pandemiji. Čak i prije kafića i restorana.

Plenkovićeva Vlada nikad nije objasnila zbog čega kladionice blagdanima i nedjeljom mogu raditi, a dućani i pekarnice ne mogu.

Kaos zbog bizarne odluke da dućani ne smiju raditi na državne praznike Vlada je za blagdan Svih svetih, 1. studenoga, pokušala spasiti jednokratnom uredbom da se tog dana ipak prigodno mogu prodavati svijeće, cvijeće, vijenčiči i druge prigodne potrepštine.


Tagovi: BLAGDAN KLADIONICA KLADIONICE RADE ZAKON O TRGOVINI

NEDAVNO OBJAVLJENO