REPORTAŽA S HBO-A

Dan neovisnosti dočekali smo na Hitnom bolničkom odjelu. Samo jedan dežuran liječnik i mnoštvo pacijenata

Objavljeno, 08. listopada 2019. Naše priče
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

“Još malo i bumo dnevnicu tu zaradili”, požalila se žena muškarcu do sebe u krcatoj čekaonici Hitnog bolničkog odjela u Koprivnici.

Ponedjeljak oko 22 sata, noć uoči Dana neovisnosti. Počelo je dežurstvo, a čini se kako pacijentima nema kraja. Dolaze u pratnji, u kolicima, sami, s dvojicom kršnih policajaca.

Čovjek bi na tren pomislio kako smo usred vikenda ili da živimo u nekom petput većem gradu. No, ponedjeljak je. Koprivnica.

Jedan pacijent je pao i, po svemu sudeći, slomio nogu. Jauče i sestru moli tabletu protiv bolova. Dojica su u njegovoj pratnji. Stariji uzvraća gospođi s početka priče koja je tu od pet poslijepodne i čeka da zaradi dnevnicu.

Pravila na trijaži

“Pogledajte, prije pet sati je nezgodno pao i sigurno mu je pukla noga. Još čekamo”, žali se već vidno uznemiren.

Na oglasnoj ploči u čekaonici pravila prijema pacijenata na trijaži. Pet je skupina od kojih bi zadnja, peta, koja je možda došla samo po savjet, na pregled i obradu trebala čekati najviše 120 minuta.

Niti jedan od dvadesetak pacijenata koji tog trena čekaju nije u toj najbenignijoj skupini. Uglavnom svi imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema. I svi čekaju mnogo duže od maksimalna trijažna dva sata.

Zašto je to tako, sigurno se pitate. Odgovor je stigao oko 23 sata. Smirena i simpatična sestra na hitnom prijamu tumači malo nervoznijem pacijentu da je na HBO-u te večeri dežuran samo jedan liječnik.

I jedna sestra koja pomaže njoj i njemu. Dežurac je do 3 ujutro – vidjeli smo na svoje oči – uspio zbrinuti 20-ak težih pacijenata. Pet ih je primio da leže na odjelu i čekaju na red.

Kolica za pacijente na Hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici
Sva kolica za pacijente na HBO-u dar su Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana

“Ne znamo hoćemo li ih uspjeti sve obraditi do kraja smjene”, žali se medicinska sestra.

Dežurni liječnik na HBO-u te je noći i jutra bio specijalist infektolog. On je šivao rane, ozlijeđene slao na rengen i u gipsaonu, propisivao terapije, upućivao na druge odjele.

Jedan ozbiljno bolestan pacijent nakon više sati čekanja oko 2 ujutro prebačen je vozilom hitne pomoći u Varaždin. Tamo će ga pregledati specijalist urolog. Jer koprivnička Opća bolnica nema urologa.

Zapravo je najbolje u ovoj predblagdanskoj noći prošao mlađi gospodin koji je stigao u pratnji dvojice policajaca.

“On je stari znanac, već smo mi bili zajedno tu”, priča policijski djelatnik medicinskom osoblju.

Na rubu snaga

Čovjek je, naime, svoju pretragu obavio preko reda. Pretpostavljamo da je, prema proceduri, morao dati krv kako bi se vidjelo je li vozio ili skrivio kakvu nesreću pod utjecajem opijata.

Do kraja smjene, koja završava u šest ujutro, mala ekipa hitnog bolničkog odjela u noći na Dan neovisnosti zbrinut će najmanje 30-ak pacijenata. Većina je tamo došla s debelim razlogom.

Dvije sestre i dežurni liječnik infektolog radit će pritom na rubu snaga. Ali, s osmijehom i toplom riječi za svakog pacijenta. Zdravstvo nam je na rubu provalije, a na životu ga održavaju još samo entuzijasti poput tih dragih ljudi.

Oko 3 ujutro zaputili smo se iz Hitnog bolničkog odjela u mrzlu koprivničku noć u kojoj je zabijelio prvi ovosezonski mraz.

Dan je neovisnosti. Barjaci, prigodne čestitke političara, statusi domoljubnih fejzbukovaca. Liječnika i sestara na HBO-u nitko se nije sjetio.

Policija dovezla vozača na kontrolu krvi na Hitni bolnički odjel u Koprivnici
Policija dovodi vozača na HBO na kontrolu mokraće i krvi

Tagovi: BOLNICA DAN NEOVISNOSTI HBO HITNA REPORTAZA

NEDAVNO OBJAVLJENO