Damir u 2 ujutro napuhao 1,5 promila: “Kako, pa popio sam samo 3-4 pive…”

Objavljeno, 16. lipnja 2023. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Damir (37) proglašen je krivim i kažnjen zbog vožnje u pijanom stanju iza ponoći, odlučila je prekršajna sutkinja.

Prema presudi donesenoj ovih dana, Damir je lani u studenom u 2.12 sati, u mjestu Sveti Križ Začretje, Trg hrvatske kraljice Jelene kbr. 2, upravljao osobnim vozilom BMW iz smjera Ciglenice Zagorske u smjeru Donje Pačetine.

Ispitivanjem na prisutnost alkohola u krvi alkometrom očitana mu je koncentracija od 1,48 g/kg, što umanjeno za granicu dopuštene pogreške mjerenja od 0,1 g/kg iznosi 1,38 promila alkohola.

Damir se žalio na predloženu kaznu, posebno dvomjesečnu zabranu vožnje koju je zatražila policija, navodeći kako nikad nije osuđivan te mu je to prvi prekršaj.

“Cijeli dan sam radio, nisam ništa jeo i bio sam na rođendanu kod prijatelja blizu mjesta u kojem stanujem. Popio sam tri ili četiri pive, a kako nisam ništa jeo, količina alkohola bila je veća jer me policija zaustavila odmah po izlasku iz prijateljeve kuće.

Nepravomoćna presuda

Inače ne pijem alkohol osim u slučaju kada je nekakva posebna prigoda kao što je to bio slučaj toga dana. Mjesto u kojem se slavio prijateljev rođendan udaljeno je samo pet minuta vožnje od mojne kuće”, branio se Damir.

Sutkinja ga je, dakle, proglasila krivim i kaznila sa 600 eura te 40 eura troškova prekršajnog postupka. Osim toga, dobio je jednomjesečnu zabranu vožnje. Kazna je manja od propisane za tu količinu promila.

“Novčanom kaznom od 660 do 1990 eura kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka”, stoji u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Presuda je nepravomoćna i Damir se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku.


Tagovi: PIJAN PIVE PRESUDA PROMILA VOZAč ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO