Crni produženi vikend: dva motorista poginula, šest teško ozlijeđeno

Objavljeno, 02. svibnja 2023. Crna kronika
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Dva su vozača motocikla poginula, a šest je teško ozlijeđeno, među njima i maloljetnik, u prometnim nesrećama za produženi vikend u Hrvatskoj.

Zabilježeno je i nekoliko lakših ozljeda, vožnje motociklista i mopedista pod utjecajem alkohola, prebrze vožnje kroz naseljena mjesta kojim su ugrožavali sigurnost.

U nastavku donosimo izvještaje policijskih uprava na čijim su područjima motociklisti smrtno stradavali ili bili teže ozlijeđeni, odnosno najdrastičnije kažnjavani.

Krapinsko-zagorska

U petak, 28. travnja, oko 12,30 sati, došlo je do prometne nesreće u Bedekovčini u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozlijede. Vozač mopeda u nepreglednom zavoju prešao je na stranu kolnika namijenjenu za vozila iz suprotnog smjera.

Pritom je udario u osobno vozilo kojim je upravljala 29-godišnja hrvatska državljanka te pao. Vozač mopeda vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozlijede.

Potom, u nedjelju 30. travnja, oko 12 sati, došlo je do prometne nesreće u Sopotu kraj Pregrade u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozlijede. Vozač motocikla, 19-godišnjak, uslijed neprilagođene brzine udario je u vozilo koje se kretalo ispred njega kolnikom, a kojim je 55-godišnjak usporavao radi skretanja u dvorište.

Vozilom Hitne medicinske pomoći 19-godišnjak je prevezen u Opću bolnicu Zabok, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozlijede.

Vukovarsko-srijemska

U subotu, 30. travnja u Ceriću, Ulici A. Stepinca, 37-godišnji vozač mopeda, za koji je proteklo važenje prometne dozvole i redovnog tehničkog pregleda u svibnju 2022. g., pri vožnji je – uslijed neprilagođene brzine, udario u parkirani osobni automobil, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede.

Motocilist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći u Slavonskom Brodu, bio je pijan
ILUSTRACIJA / ARHIV

Prema vozaču su poduzete propisane zakonske mjere, uz podnošenje posebnog izvješća nadležnom državnom odvjetništvu. Navedena ulica je zbog obavljanja očevida na mjestu događaja prometne nesreće, bila zatvorena za promet u vremenu 19,45 do 21,50 sati.

Brodsko-posavska

Na kolniku lokalne ceste 42009 u Vladisovu, jučer (1. svibnja), u 13.30 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 25-godišnji motociklista teško ozlijeđen.

Očevidom je utvrđeno da je 25-godišnjak upravljajući motociklom pod utjecajem alkohola (s 1,47 promila alkohola u organizmu) i pod zabranom, na travnatoj kosini prilikom uključivanja na kolnik izgubio stabilnost te zajedno s motociklom pao na kolnik.

Motocikl nije registriran i tehnički pregledan, te nema ugovor o osiguranju, a motociklista prilikom upravljanja istim nije koristio zaštitnu sigurnosnu kacigu. U prometnoj nesreći motociklista je ozlijeđen. Liječnička pomoć mu je pružena u bolnici u Novoj Gradiški gdje su ozljede okvalificirane kao teške.

Varaždinska županija

U nedjelju, 30. travnja oko 14.15 sati, na državnoj cesti D-3 između Turčina i Križanca, ozlijeđen je 45-godišnjak. On je upravljao motociklom desnom prometnom trakom državne ceste iz smjera Turčina u smjeru Križanca.

Motociklist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći
ILUSTRACIJA / ARHIV

Zbog neprilagođene brzine kretanja stanju i uvjetima na kolniku, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio u desno van kolnika na zelenu površinu. Pritom je došlo do pada vozača, prevrtanja motocikla na desni bok i nekontroliranog kretanja prema naprijed.

Ozlijeđenom je vozaču medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici, a njegove će se ozljede okvalificirati naknadno. 

Zagreb i Zagrebačka

Jučer, 1. svibnja oko 18.10 sati, 56-godišnjak upravljao je motociklom marke Yamaha XV 1100 zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kroz između Velike Gorice i mjesta Staro Čiče u smjeru jugoistoka, državnom cestom D 30.

Tom prilikom nije prilagodio brzinu kretanja stanju i osobinama ceste iz kojeg razloga nije mogao pravovremeno zaustaviti motocikl kada to konkretni uvjeti zahtijevaju. Zbog takve vožnje došlo je do zanošenja vozila u kočenju.

Potom je prešao u suprotni smjer te udario u prednji dio osobnog automobila Opel Insignia zagrebačkih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 33-godišnjak.

Tada je na stražnji dio tog automobila naletjelo vozilo marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak, a koji se kretao istočnom prometnom trakom državne ceste D 30 u  smjeru sjeverozapada.

U prometnoj nesreći motociklist je smrtno stradao, a tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Istarska županija

U prometnoj nesreći koja se dogodila 30. travnja oko 16 sati na području Barbana, ozlijeđena su dva vozača motocikla.

Nesreća se dogodila kada je 27-godišnjak upravljao motociklom BMW, pulske registracijske oznake, od Mosta Raša prema Barbanu te je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor u dvostrukom zavoju. Vozač je udario u zaštitnu ogradu, od koje se odbio i prevrnuo na kolnik, a tada je u njegov motocikl udario 56-godišnjak koji se kretao iza njega na motociklu Suzuki, pulske registracijske oznake.

ARHIV / ILUSTRACIJA

Oba vozača su zbog zadobivenih ozljeda prevezena u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je 27-godišnjak lakše ozlijeđen, a 56-godišnjak teže. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, nad 27-godišnjakom će se provesti kriminalističko istraživanje.

Primorsko-goranska

Noćas je u KBC Rijeka preminuo 36-godišnji motociklist koji je u prometnoj nesreći što se dogodila u petak, 28. travnja u večernjim satima, zadobio teške tjelesne ozljede.

Riječ je o prometnoj nesreći na riječkoj zaobilaznici (autocesta A7) oko 22,15 sati. Do nesreće je došlo kada 36-godišnjak upravljajući motociklom marke Honda, riječkih registarskih oznaka, u smjeru Opatije, izlaskom iz tunela ”Škurinje II” nije držao potreban razmak između vozila.

Zato je te je prednjim kotačem udario u osobno vozilo marke BMW kojim je upravljao 38-godišnji državljanin BiH. Od jačine udarca pao je s motociklom na kolnik te je prevezen u KBC Rijeka gdje je od posljedica zadobivenih teških ozljeda, unatoč pruženoj liječničkoj pomoći preminuo.

Virovitičko-podravska

Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u petak u 17,30 sati u Suhopolju, i to motocikla od 132 km/h na dionici državne ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja 60 km/h. Samo sekundu ranije isti uređaj za nadzor brzine je utvrdio brzinu kretanja drugog motocikla od 126 km/h.

Čak 16 motociklista stradalo u prometnim nesrećama
ARHIV / ILUSTRACIJA

Uređaj za nadzor brzine u Čađavičkom Lugu, koji se nalazi na dionici ceste na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, istoga dana u 17,54 sati utvrdio brzinu kretanja ista dva motocikla od 116 i 117 km/h.

Svakom od ova dva motociklista zbog počinjenja ovih prekršaja slijedi novčana kazna od  1710 eura, 4 mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i 9 negativnih prekršajnih bodova.


Tagovi: MOTOCIKL MOTORIST POGINULI PRODUžENI VIKEND PROMETNE

NEDAVNO OBJAVLJENO