SKRASIO SE U SLOVAČKOJ

Čovjek koji je učenicima devet škola ukrao maturalac ima novih problema sa zakonom

Objavljeno, 17. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Autobusni kolodvor u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Sjećate li se Tihomira Kokoleka (52) iz Ludbrega, čovjeka koji je prije par godina optužen da je učenicima devet osnovnih škola s područja Međimurja, Ludbrega, Istre i Plitvičkih Jezera ‘ukrao’ maturalac?

Sad ima novih problema s pravosuđem jer je protiv njega podignuta još jedna optužnica, i to za utaju poreza. Roditeljima koji su djeci uplatili maturalac ostao je dužan 335.000 kuna, a državi za poreze 445.000 kuna.

Kokolekove nevolje počele su nakon što je kao vlasnik putničke agencije iz Čakovca s devet osnovnih škola sklopio ugovore o organiziranju maturalnih putovanja i izleta koji nikad nisu realizirani. Nakon što je afera izbila, Kokolek je bio pobjegao u Tunis jer se, kako je tada poručivao, bojao prijetnji roditelja. No, vratio se i odmah je bio uhićen.

Maturalna putovanja bila su povod da policija temeljito pročešlja poslovanje njegove putničke agencije Express tours iz Čakovca. Istraga je pokazala kako je Kokolek od siječnja 2014. do travnja 2015. s računa agencije podigao oko 464.000 kuna za fiktivne putne troškove i dnevnice.

Time nije obračunao, prijavio i platio porez na dobit u iznosu od 93.000 kuna i porez na dohodak od kapitala u iznosu od 352.000 kuna, oštetivši tako državni proračun RH za ukupan iznos od 445.000 kuna, navodi se u novoj optužnici protiv njega.

Državno odvjetništvo traži da ga se osudi na deset mjeseci uvjetnog zatvora te da državi uplati porezni dug. Kokolek se trenutačno skrasio u Slovačkoj. Kaže da tamo zarađuje oko 400 eura mjesečno.

Tijekom istrage svjedočio je i njegov knjigovođa koji ga je, kaže, jednom pitao za objašnjenje na što se odnose velika podizanja gotovine na bankomatima.

“Rekao mi je da mu taj novac treba za plaćanje raznih troškova, na primjer plaćanje brodice jer se to podmiruje u gotovini za što često ne dobiva račune. U više navrata sam mu govorio da mora donijeti svu dokumentaciju kojom raspolaže jer će u protivnom podizanja gotovine na ime dnevnica biti knjižena na konto pozajmica”, tumačio je knjigovođa.

Oba procesa protiv Tihomira Kokoleka vodit će se na Općinskom sudu u Čakovcu.


Tagovi: MATURALAC OPTUZNICA TIHOMIR KOKOLEK

NEDAVNO OBJAVLJENO