Čokolada se hitno povlači s tržišta, utvrđena prisutnost salmonele

Objavljeno, 02. srpnja 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat kao nacionalna kontakt točka za Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje u EU zaprimio je hitnu obavijest da je proizvođač Barry Callebaut Belgium N.V. utvrdio prisutnost salmonele u dvije vrste čokolade.

To se kao uzrok potencijalne kontaminacije smatra lecitin soje. Zbog navedenog proizvođač je obustavio kompletnu proizvodnju i zatražio od svojih klijenata da blokiraju distribuciju čokoladnih proizvoda proizvedenih 25. lipnja ove godine i kasnije, izvijestili su iz Inspektorata.

U navedenoj obavijesti je zaprimljena i informacija da je proizvod distribuiran kao sirovina jednom poslovnom subjektu u RH slijedom čega je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata žurno obavila inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je sporna pošiljka proizvoda vraćena proizvođaču. 

Inspekcijsko postupanje sanitarne inspekcije Državnog inspektorata je i dalje u tijeku zbog utvrđivanja eventualne prisutnosti proizvoda kod drugih subjekata u poslovanju s hranom u Hrvatskoj, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana, navode u Državnom inspektoratu.

Čokolada iz Belgije distribuirana je na tržišta Hrvatske, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske i Španjolske.


Tagovi: BELGIJA čOKOLADA SALMONELA

NEDAVNO OBJAVLJENO