Otkrili smo koliko se Coca-cole popije svaki dan u Hrvatskoj

Objavljeno, 23. srpnja 2023. Naše priče
# Foto: COCA-COLA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatsku trese afera vezana uz sumnjiva trovanja nakon ispijenih bezalkoholnih pića iz asortimana Coca-cole.

Zasad znamo da ništa ne znamo: Coca-cola je upravo priopćila kako je u njihovim pogonima u kojima se pune Coca-cola i mineralna voda Romerquelle sve ok, a isto su pokazale i prve analize pića izuzetih iz kafića i s prodajnih mjesta.

Čeka se još, doduše, analiza najvažnijih bočica, onih iz kojih su pili najpogođeniji pacijenti – u Rijeci je jedan pio Rommerquelle, a u Zagrebu Coca-colu iz plastične bočicee od pola litre na automatu fakulteta.

Za to vrijeme traje histerija oko trovanja, pa se bolnicama javlja sve više ljudi koji su ustrašeni jer su konzumirali Coca-colina pića. No, u većini slučajeva pokazalo se kako je riječ o običnoj panici.

Jamnica lider

Prodaja Coca-cole u Hrvatskoj od ovog je tjedna u slobodnom padu i kompanija će sigurno pretrpjeti veliku financijsku štetu. Toliku da bi ove godine opet mogla pasti na drugu poziciju u prodaji bezalkoholnih pića na našem tržištu.

Tržište bezalkoholnih pića u Hrvatskoj lani je ostvarilo ukupno oko 565 milijuna litara prometa. To zapravo znači da se u našoj zemlji pilo čak 1,5 milijuna litara tih pića dnevno. Značajan udjel u toj konzumaciji, dakako, imaju i strani turisti.

Cedevita je treća po prodaji pića u RH / Foto: Cedevita

Lani je tržišni lider u bezalkoholnim pićima u Hrvatskoj postala Coca-cola s ukupnim prihodima od 180 milijuna eura (rast od 23 posto) i dobiti od 11 milijuna eura (više za 17 posto).

Jamnica je u Hrvatskoj lider u prodaji mineralne gazirane i obične izvorske vode, ali od prošle godine više nije lider u ukupnoj ‘nonalcoholic’ prodaji. Čini se kako bi se ove godine to moglo promijeniti. Prihodi Jamnice iznosili su 172 milijuna eura (više 14 posto), a neto dobit 13 milijuna eura (rast od 23 posto). 

Gazirana pića

Na trećem je mjestu po prodaji bezalkoholnih pića lani bila Cedevita sa 61 milijun eura ukupnih prihoda, što je 19 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 3,2 milijuna eura.

Flaširane vode tijekom protekle se godine prodalo oko 281 milijun litara, što je 5 milijuna manje nego godinu ranije. Na tržištu vode u Hrvatskoj lider je Jamnica s udjelom od 40-ak posto, a slijede je Studenac, Radenska, Cetina i Cedevita (Kalnička i Kala).

Za razliku od vode, ukupno tržište bezalkoholnih pića (gazirani sokovi, voćni sokovi, ledeni čajevi, voda, sokovi u prahu, energetska i funkcionalna pića) ostvarilo je lani vrijednosni i količinski rast prodaje.

Jamnica, prodaja količinski pala, ali financijski rasla u 2022. godini
Jamnica je prva u prodaji vode, ali ukupno druga na tržištu bezalkoholnih pića / Foto: Jamnica

Prema istraživanju agencije Nielsen, trećinu financijskog prometa bezalkoholnih pića, točnije blizu 34 posto, lani je držala voda. Gazirana pića imala su financijski udjel od 31 posto, voćni sokovi 16, energetska pića 7,5, a ledeni čajevi 6 posto. c

Digli cijene

Tri vodeća proizvođača bezalkoholnih pića prošle su godine držala oko 58 posto ukupne prodaje u Hrvatskoj, ističe Nielsen. To su Coca-cola, Jamnica i Cedevita.

Prema službenim podacima do kojih smo ovih dana došli, lani se prodalo 19,3 milijuna litara Coca-cole u Hrvatskoj, što je desetak posto više nego predlani. To znači kako se svaki dan u našoj zemlji popilo oko 53.000 litara Coca-cole.

Na drugome je mjestu u Coca-colinoj prodaji lani bila Fanta s 3,1 milijun prodanih litara. Slijede Schweppes s 2,8 milijuna litara, voda (Romerquelle) s 2,44 milijuna litara, Fuzetea (1,1 milijun litara), Sprite (1,06 milijuna litara).

Coca-colina ukupna volumenska prodaja tijekom prošle je godine količinski rasla oko 12 posto, a financijski, kako rekosmo, za 23 posto. To znači da su u prosjeku tijekom prošle godine digli cijene za oko 11 posto.


Tagovi: 2022 CEDEVITA COCA-COLA JAMNICA PIćA PRODAJA SOK VODA

NEDAVNO OBJAVLJENO