OBIŠLI SU I DOM ZA STARIJE

Članovi nacionalnog stožera u Koprivnici: Virus u Domu bio je peh

Objavljeno, 27. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak je održao redovnu koordinaciju na kojoj su bili i stručnjaci s nacionalne i regionalne razine.

Na sastanku bio je koordinator Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Darko Majstorović, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a prim. dr. Bernard Kaić, pročelnik Civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić i  voditelj Službe inspekcijskih poslova civilne zaštite Varaždin Ivan Kutnjak.

Ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su ih o situaciji u svojim ustanovama u kojima se radi sukladno propisanim protokolima uz napomenu kako su ustanove dobro opremljene zaštitnom opremom svih razina te kako je stručni medicinski kadar u potpunosti na raspolaganju za sve potrebe i situacije.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla je dodatno izvijestila o trenutnom epidemiološkom stanju u županiji i Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica kazavši kako je provedena opsežna epidemiološka obrada unutar Doma te je situacija stavljena pod kontrolu.

UČINILI SVE POTREBNO

„Stanje u našoj županiji je dobro, kao i u Domu za starije gdje smo učinili sve potrebno kako bi spriječili širenje infekcije. Sve mjere koje smo ondje poduzeli su u skladu s preporukama HZJZ-a, od načina ulaska u Dom, organizacije i razmještaja štićenika, hospitalizacije pozitivnih u bolnicu, izolaciju kontakata, dezinfekcije prostora te kontrole i praćenja zdravstvenog stanja štićenika i zaposlenika.

Na inicijativu Županije je formiran i Stručni tim za pomoć i organizaciju rada Doma koji je u stručnom segmentu izuzetno mnogo pomogao kako bi se stanje stabiliziralo. Izvrsno surađujemo s bolnicom i infektolozima, vjerujemo kako ćemo uspješno zaključiti ovu priču“, izvijestila je dr. Vadla.

Na koordinaciji su predstavljeni rezultati nadzora domova socijalne skrbi s područja županije te izvještaji općinskih i gradskih stožera te je raspravljeno o provedbi aktualnih mjera koje su krenule u primjenu s današnjim danom.

PEH S VIRUSOM

Primarijus Kaić iskazao je zadovoljstvo nakon revizije rada županijskog Stožera kazavši kako je stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji jako dobro.

„Vidljivo je da je situacija kod vas pod kontrolom i da je epidemiološka slika županije jako dobra. Imali ste peh da se virus pojavio u Domu, no očito je da u potpunosti upravljate situacijom i da će se sve riješiti u skladu s našim očekivanjima.

Ne vidim nikakav problem, dapače, učinili ste sve što ste mogli, kako preventivno, tako i za vrijeme pojave virusa. Iz razgovora s ravnateljicom Vadla, s kojom sam često u kontaktu, mogu samo ponoviti da ste učinili sve u skladu s protokolima, mjerama i uputama koje smo odredili. 

Uistinu ste sve učinili, od hospitalizacije pozitivnih, odvajanja suspektnih kontakata, testiranja osoblja i štićenika, dezinfekcije prostora, kontrole ulaska. Više od ovog se ne može. Vjerujem kako će se za dva do tri tjedna ova situacija riješiti“, istaknuo je dr. Bernard Kaić.

ZA DVA-TRI TJEDNA GOTOVO

Uvidom u dokumentaciju aktivnosti Stožera, zadovoljstvo viđenim je izrazio koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Darko Majstorović

„Izuzetno sam zadovoljan svime što smo vidjeli, odlično radite i očito je da nema nikakvog problema u funkcioniranju Stožera. Uistinu možemo reći kako ste primjer dobrog rada i sa zadovoljstvom ću prenijeti sve informacije Nacionalnom stožeru“, istaknuo je Majstorović.

Nakon koordinacije, ravnateljica Vadla i primarijus Kaić su obišli Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica kako bi dodatno provjerili funkcioniranje Doma i provođenje protuepidemioloških  mjera za sprječavanje koronavirusa.

Nakon obilaska, primarijus Kaić je potvrdio da sve što je ranije rečeno na koordinaciji Stožera odgovara stvarnom stanju te kako se sve mjere provode u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Županijski stožer civilne zaštite


Tagovi: DOM ZA STARIJE NACIONALNI STOžER PEH VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO