Čistačica pala s ljestava dok je prala prozor. Škola joj mora platiti 7300 eura

Objavljeno, 24. prosinca 2023. Crna kronika
# Foto: UNSPLASH /Nick Karvounis / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Osnovna škola svojoj čistačici Klari mora platiti 7300 eura odštete i troškova jer je pala s ljestava dok je prala školske prozore.

Prema presudi donesenoj ovih dana, Klara je u siječnju u osnovnoj školi na području Zagreba “zadobila ozljedu na radu pri redovnom obavljanju poslova premačice, kad je prilikom pranja prozora pala s aluminijskih dvokrakih ljestvi s visine oko dva metra”.

Dijagnosticirana joj je kontuzija, odnosno natučenje desne potkoljenice. Inspekcija je utvrdila kako je čistačica zadobila ozljedu na radu kad je pala s ljestava s visine do dva metra na pod prostorije.

Pritom je udarila glavom te zadobila kontuziju desne potkoljenice. Provedenim nadzorom nisu utvrđeni niti propusti poslodavca, niti ozlijeđene radnice”, naglasio je inspektor zaštite na radu.2

Ljestve ispravne

Škola se branila kako je poduzela sve zakonom propisane mjere zaštite na radu vezano uz radno mjesto čistačice, a što je posebno vidljivo iz zapisnika o obavljenom inspekcijskom nadzoru.

“Kako na ljestvama nisu utvrđeni nedostaci ili oštećenja, do štete je došlo isključivom radnjom naše spremačice”, rekli su u zagrebačkoj osnovnoj školi.

Svjedok iz škole je na sudu rekao kako je spremačica prala prozore penjući se na ljestve, ali i domeće da joj je netko te ljestve ipak trebao pridržavati. No, čistačica navodi da nikoga nije bilo u blizini. Sud smatra da nije realno očekivati da za svako pranje prozora ona traži i moli druge osobe da joj drže ljestve.

Sutkinja je tako presudila kako škola, premda nije kriva za štetni događaj, čistačici ipak mora platiti oko 4300 odštete i pokriti joj oko 3000 eura troškova. Presuda je nepravomoćna.


Tagovi: čISTAčICA čISTILA PROZOR LJESTVE ODšTETA PAD PALA S LJESTAVA šKOLA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO