Činilo se kako su Plenković i Janša sve dogovorili za plin. A onda – hladan tuš!

Objavljeno, 24. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: VLADA / Andrej Plenković i Janez Janša
AUTOR
Robert Mihaljević

Činilo se kako je sve bilo dogovoreno i usuglašeno među državama na najvišoj razini, a onda se ipak dogodio velik i neočekivan obrat.

Hrvatski LNG terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku raspisao je nedavno natječaj za zakup dodatnih količina od 300 milijuna kubika plina godišnje. Inače, kapacitet terminala je 2,6 milijardi kubika i dugoročno je u zakupu INA-e, HEP-a, PPD-a, mađarskog MVM-a i švicarskog MET-a.

Od tih tvrtki, čak četiri su u izravnim i neizravnim vezama s mađarsko-ruskim kapitalom i njihovim lokalno-regionalnim interesima – INA, PPD, MVM i MET. Jedino je HEP isključivo hrvatski igrač i čvrsto u rukama države, odnosno politike.

Nakon krvave ruske agresije na Ukrajinu, premijeri Andrej Plenković i Janez Janša razgovarali su u Zagrebu o dodatnim kapacitetima LNG-a kojim bi se koristila Slovenija kako bi premostila eventualne probleme u opskrbi plinom iz Rusije.

Par dana kasnije upravo na terminalu u Omišlju sastali su se potpredsjednik Vlade Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec. Ćorić je tom prigodom naglasio kako je “zadovoljan što će dodatne količine plina preko LNG-a dobiti upravo Slovenija i Geoplin”.

LNG još šuti

A onda – hladan tuš! Kako otkriva slovenski portal necenzurirano.si, na natječaju za zakup dodatnih kapaciteta pobijedio je – PPD! Odnosno, tvrtka hrvatskog plinskog kralja Pavla Vujnovca koja je dugogodišnji strateški partner ruskog diva Gazproma u Hrvatskoj.

O toj odluci nema nikakvih službenih informacija u Hrvatskoj. Tvrtka LNG Hrvatska još nije objavila rezultate natječaja za zakup dodatnih 300 milijuna prostornih metara plina godišnje. Vlada posvemašnja šutnja, a u Sloveniji sigurno nisu sretni takvim razvojem događaja.

Slovenski neovisni portal pak piše kako je hrvatska strana ponudila Geoplinu da preuzme dodatne količine plina, ali preko posrednika PPD-a koji će, dakako, u tom poslu imati i svoju proviziju.

Iz Geoplina su pak potvrdili da se tvrtka prijavila na natječaj LNG Hrvatske za dobivanje objavljenih procijenjenih 0,3 milijarde kubičnih metara plina godišnje na navedenom terminalu.

“Nažalost, nismo odabrani na natječaju”, odgovorili su iz Geoplina portalu necenzurirano.si.


Tagovi: GEOPLIN JANšA KRK LNG PLIN PPD SLOVENIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO