OVO BI MOGAO BITI VELIK PROBLEM

Cijepljenje odbija više od 50% zaposlenih u bolnici i 80% u domovima za starije

Objavljeno, 27. prosinca 2020. Zdravlje
# Foto: VLADA RH / Branka Aničić (81) prva je osoba koja se u Hrvatskoj cijepila protiv koronavirusa
AUTOR
Redakcijski tekst

Branka Aničić (81) prva je osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena protiv bolesti Covid-19 koju izaziva novi soj koronavirusa Sars-Cov-2. Riječ je o korisnici doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci.

U subotu u 6 ujutro u posebno čuvane prostorije u Zagrebu stiglo je prvih 9750 doza cjepiva tvrtki Pfizer i BioNTech. Danas, u nedjelju, u Koprivnicu je isporučeno 315 doza.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren pozvao je građane da se cijepe jer je to važan alat u bitki protiv epidemije. No, upozorio je kako početak cijepljenja nije i kraj borbe protiv virusa.

“Rekao bih da je ovo tek početak te borbe”, naglasio je Koren i pozvao građane da se odgovorno ponašaju te poštuju sve propisane mjere.

Danas će se u Koprivnici cijepiti korisnici Doma za starije i zaposlenici Opće bolnice. Ukupno će se cijepiti oko 60 zdravstvenih djelatnika koji rade s Covid pacijentima.

Branka Aničić prva je osoba u Hrvatskoj koja se cijepila protiv koronavirusa i bolesti Covid-19
Branka Aničić (81), korisnica doma za starije na zagrebačkoj Trešnjevci / Foto: Vlada RH

Ranija anketa u Općoj bolnici u Koprivnici pokazala je zabrinjavajući podatak – cijepiti se želi manje od 50 posto zaposlenika.

“Oko 20 zaposlenika bolnice cijepit će se danas, ostatak sutra. Otprilike 50 posto zaposlenih želi se cijepiti, a pozivam i ostale da još jednom razmisle o koristi cijepljenja”, poručio je u nedjelju ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.

Odaziv zasad nije dobar ni u domovima za starije u županiji u kojima se, prema neslužbenim informacijama, cijepiti želi otprilike tek svaki peti zaposlenik.

Epidemiolozi upozoravaju kako za pobjedu protiv epidemije koronavirusa u Hrvatskoj treba cijepiti oko 70 posto populacije. Prema sadašnjem raspoloženju, tu je brojku gotovo nemoguće postići.


Tagovi: CIJEPLJENJE ODBIJA CJEPIVO POčELO CIJEPLJENJE PRVA OSOBA

NEDAVNO OBJAVLJENO